In de pers

7 August 2017

Made in Antwerpen: Provincie Antwerpen experimenteert met biologische schoonmaak

De provincie Antwerpen is tevreden over een proefproject met biologische schoonmaak in één van haar kantoren. Het proefproject liep in samenwerking met BioOrg, een bedrijf dat een innovatieve schoonmaakmethode heeft ontwikkeld volgens een organische methode.

“Er zijn duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Logistiek en Innovatie.

Provincie Antwerpen draagt zorg voor het milieu een warm hart toe. De organisatie staat ook open voor innovatie. Het experiment vond plaats op één verdieping van het Pas, de tijdelijke huisvesting van het provinciebestuur.

Micro-organismen doen het vuile werk

Naast de inzet van nuttige micro-organismen wordt bij deze innovatieve schoonmaakmethode verneveling gebruikt om het biologische schoonmaakmiddel aan te brengen. “Laat organismen van BioOrg het vuile werk opknappen. Alles en iedereen in het gebouw zullen vanzelf veel schoner worden”, aldus Koen De Koster van BioOrg. Het bedrijf is gevestigd op het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel.

De provincie bekijkt nu of de methode in de toekomst kan worden uitgebreid tot de schoonmaak van alle kantoren. “De nieuwe methode maakt het gebruik van invasieve chemische schoonmaakmiddelen zo goed als overbodig”, zegt Ludwig Caluwé.
Uit de proefperiode bleek dat de schoonmaakresultaten beter zijn dan met klassieke schoonmaakmethodes. Er is ook milieuwinst want er worden geen chemische producten gebruikt. Het is veiliger en de methode blijkt net iets goedkoper te zijn dan de klassieke methode. We is er nog nood aan betere communicatie. Het systeem van verneveling en de inzet van micro-organismen zorgde voor enige onrust bij een aantal aanwezige personeelsleden.

GUY JANSSENS