In de pers

16 May 2013

Het Nieuwsblad: Nieuwe weg verbindt bedrijven met Rupel

Ludwig Caluwé, voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), heeft in Niel de eerste spadesteek gegeven voor de langverwachte aanleg van de nieuwe weg tussen de Landbouwstraat en de Boomsestraat. Die nieuwe weg zal het bedrijventerrein van Wienerberger met de Rupel verbinden.

De bewoners van de Landbouwstraat wachten al jarenlang op de aanleg van de nieuwe weg. Zo kan het vele vrachtverkeer uit het grootste deel van de Landbouwstraat geweerd worden.
Al zeven jaar, sinds 2006, werken de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, het gemeentebestuur en de bedrijven Coeck en Wienerberger samen aan het dossier voor de aanleg van de nieuwe weg.

Die zal de bedrijfsterreinen van Wienerberger en Coeck met de Rupel verbinden. Dat maakt meer transport over het water mogelijk en haalt vrachtwagens van de weg.
Net voorbij Hellegat, op het bedrijfsterrein van betonfabriek Coeck, begonnen in april al breek- en graafwerken om een nieuwe ondergrondse waterloop aan te leggen. Ook het tracé van de nieuwe weg werd al ontbost.

3 miljoen euro

Gedeputeerde en voorzitter van de POM Antwerpen, Ludwig Caluwé (CD&V), gaf er gistermiddag de eerste spadesteek voor de werken die 3 miljoen euro kosten. Die investering wordt grotendeels gedragen door de bedrijven Coeck en Wienerberger.

'Voor het talud van de nieuwe weg, om de grote niveauverschillen met de oude kleiput te overbruggen, is ongeveer 65.000 kubieke meter grond nodig. Die grondwerken zullen ongeveer een jaar duren. In 2014 volgt dan de aanleg van de weg. De impact van die nieuwe weg op de natuur wordt beperkt door bomen, hagen en twee ecotunnels onder de weg. In de nieuwe groenbuffers kunnen dieren zich vrij bewegen', legt Ludwig Caluwé uit.

'Voor de aanleg van de rotonde in de Boomsestraat start zal ook eerst, voor het doorgaand verkeer, een tijdelijke weg aangelegd worden over het bedrijfsterrein van betonfabriek Coeck. Omdat het grootste deel van de werken gebeurt op de bedrijfsterreinen van Coeck en Wienerberger zal er ook weinig hinder zijn voor het verkeer. In de zomer of de herfst van 2015 moet de nieuwe weg in gebruik zijn', vult de Nielse burgemeester Tom De Vries (Open VLD) aan.

Het Nielse gemeentebestuur en de POM Antwerpen organiseren vanavond om 20 uur een informatieavond in het gemeentehuis.

KRISTOF LAUWERS
© 2013 Corelio