In de pers

Vragen voor Vlaams Minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters

9 January 2014

Het Laatste Nieuws: Brabosloep nieuwe blikvanger in Havencentrum

Het Provinciaal Havencentrum Lillo, in de Scheldelaan, heeft er een nieuwe bezienswaardigheid bij.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) onthulde er een Brabosloep in de maritieme tuin. Het havenbedrijf Brabo heeft de sloep geschonken. De boot stond jarenlang in voor het beloodsen, het aanmeren en het ontmeren van schepen in de haven. Tot vorig jaar was de sloep nog in gebruik maar momenteel loopt binnen het bedrijf een vernieuwingsoperatie.

Op termijn worden zo'n 40 gelijkaardige sloepen vervangen door nieuwe types, die milieuvriendelijker en krachtiger zijn. Eddy Breackmans stond bijna drie jaar aan het roer van de geschonken boot. "Het zijn krachtige en wendbare sloepen. De bemanning bestaat telkens uit twee personen. De stuurman manoeuvreert rond het zeeschip. Het tweede bemanningslid moet de sleeptros aanpakken en afzetten aan wal. Daarna kan het zeeschip aanmeren op de juiste plaats aan de kade", vertelt hij.

Met deze nieuwe trekpleister wil het Havencentrum tegen het einde van dit jaar de kaap van 50.000 bezoekers halen. Volgens directeur Philippe Demoulin is dat een haalbare kaart. "Vorig jaar kreeg ons Havencentrum 48.336 bezoekers. Onze 85 gidsen begeleidden ruim 1.900 gidsbeurten. (FSE)

© 2014 De Persgroep Publishing