In de pers

19 August 2016

Gazet van Antwerpen: Stadskoe Roxcheyenne is mooiste van provincie

Roxcheyenne des Marbo: zo heet de zwartbonte Holsteinerkoe van boer Van Hoof uit Mortsel. Het dier won donderdag het algemeen kampioenschap tijdens de 82ste provinciale fokveedag in Oostmalle.

Dat een 'stadskoe' die vlak bij de luchthaven van Deurne graast alle plattelandskoeien uit de Kempen overklaste, is sterk. Dat het al voor het tweede jaar op rij gebeurde, want boer Van Hoof won vorig jaar ook al het provinciaal kampioenschap met een andere koe, maakt de prestatie nog straffer. Jo Van Hoof (22) nam de beker samen met zijn vriendin Marion De Boeck (22) in ontvangst. Jo runt het melkveebedrijf met zijn vader Patrick Van Hoof en moeder Linda Boonen. “De titel is een prestatie van heel mijn familie”, reageert Jo. “Roxcheyenne des Marbo is een koe van het ras Holstein. We hebben haar niet zelf gefokt. Ze heeft al twee keer gekalfd en kwam uit in de middenklasse, waar ze de titel pakte. In de overkamping tussen alle kampioenen kon ze de jury opnieuw overtuigen.”

Wat de sterkste punten van deze 'luchthavenkoe' zijn? “Ze heeft een mooie uier, veel diepte en een rechte rug. Momenteel geeft ze rond de 40 liter melk per dag.”

Ludwig Caluwé (CD&V), zelf een slagerszoon en gedeputeerde voor Landbouw, mocht het tricolore lint rond de buik van Roxcheyenne aanbrengen. Ook burgemeester Harry Hendrickx (DBM) van Malle kreeg de eer enkele Bella's te vereremerken.

Leuke namen

“We hadden vandaag zestien deelnemende landbouwers en 103 aanwezige koeien”, zegt Danny Hereijgers van de organisatie. “Dat is iets minder dan vorig jaar, maar onze melkveehouders beleven een moeilijk jaar. De melkprijzen staan momenteel zeer laag. Op elke liter melk die een boer produceert, moet hij 10 cent bijleggen, want de verkoopprijs ligt lager dan de productiekost. De boeren moeten hun reserves ook nog eens aanspreken om veevoeder aan te kopen, want door de overvloedige regenval is veel ervan verloren gegaan op het veld. Dat ze in deze barre tijden dan toch nog de moeite doen om hun beste dieren te toiletteren en bloed te laten trekken - dat moeten ze doen als ze met hun koeien op verplaatsing naar een prijskamp willen - verdient bewondering.”

De algemene dagkampioen komt dus uit Mortsel, maar ook andere melkveehouders uit onze regio presteerden sterk. Zo won de koe Pippa van Fons Hoefkens uit Kontich bij de zwartbont gekalfde vaarzen en pakte Dana van Herman Stevens uit Westmalle bij de roodbont ongekalfde vaarzen de titel. De andere deelnemers kwamen uit Essen, Nijlen, Rumst, Lille, Olen, Bevel, Merksplas, Arendonk, Geel en Turnhout. De moderne koeien dragen leuke namen. Wat dacht u van Diamant Lalaloepsie, Lukaku en Flip Flop de Franlieu? Al zaten er ook nog wel een Bleske en Milka tussen.

kristin matthyssen