In de pers

15 March 2016

Gazet van Antwerpen: Scholieren leren bomen planten

Boomkwekerij Hoebenschot in Lichtaart (Kasterlee) biedt scholieren een educatieve box aan om de sierteelt beter te leren kennen. Verscheidene scholen maakten er al kennis mee.

Marjan Denie en Geert Laenen van boomkwekerij Hoebenschot krijgen geregeld scholieren over de vloer om nader kennis te maken met het planten en onderhouden van bomen. Om die leerlingen ook nadien op de hoogte te houden van de opgedane ervaringen, kunnen ze de educatieve speelbox 'Expeditie sierteelt' meenemen. Die stelden Marjan Denie, secretaris van de boomtelersfederatie Noord-België, en haar man Geert Laenen zelf samen. Ze kregen daarbij wel 10.000 euro ­financiële steun van de provincie Antwerpen.

Quiz

Bij de officiële presentatie op de boomkwekerij kregen leerlingen van De Parel in Lichtaart en De Mast in Tielen zo'n educatieve box mee. Daarin vinden ze een begeleidende gids, steekkaarten, bekertjes, potjes, zaden en zelfs een wormenkoker om thuis zelf mee aan de slag te gaan.

In totaal werden er vijfhonderd exemplaren samengesteld. De schoolkinderen mochten bovendien de aanwezige politici - de gedeputeerden Ludwig Caluwé en Peter Bellens, én
de Kastelse burgemeester Ward Kennes - aan een strenge quiz rond sierteelt onderwerpen. Het resultaat van de quiz was niet meteen voor publicatie vatbaar, want de politici konden niet op elke vraag het gepaste antwoord bedenken.

In de bloemen

Didier Hermans, voorzitter van de Boomtelersfederatie Noord-België, zette Marjan Denie bij de voorstelling van het project in de bloemen. “Onze boom­telers krijgen geregeld klassen en scholen over de vloer”, vertelde Didier Hermans. “Ook na dat bezoek willen we hen op de hoogte houden van wat wij doen. Daarom krijgen ze dit educatief pakket mee om er nadien in de klas mee te werken.” (pkk)