In de pers

14 March 2016

Gazet van Antwerpen: Maak een positieve keuze voor techniek

We hopen dat jongeren hierna de keuze maken voor techniek”

In het Centraal Station namen 200 jongeren deel aan workshops over wetenschap en techniek tijdens het evenement HAAI!tech. Dat wil vooroordelen over technische studies wegnemen. “We proberen jongeren te stimuleren om een positieve keuze te maken voor techniek”, zegt coördinator Pascale Segers van de organiserende Talentenfabriek, een job- en opleidingspunt voor de industrie in Antwerpen.

“De Talentenfabriek is een samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de provincie, VDAB, en de sectoren metaal en chemie. HAAI!tech promoot harde technische richtingen”.
Terwijl onderwijsinstellingen hun studiekeuzes voorstelden in de stationshal waren er zaterdag op de beneden- en bovenverdiepingen workshops chemie, mechanica, hout, bouw, elektriciteit en elektronica voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Ze konden er ontdekken of ze talent hebben voor wetenschappen en techniek. “De kinderen hebben zich zelf ingeschreven, niet de school”, zegt Segers. Leraars van technische scholen in de buurt gaven de workshops vrijwillig. HAAI!tech is een netoverschrijdend initiatief dat wordt georganiseerd in een periode van opendeurdagen waarin leerlingen worden aangespoord om een studiekeuze te maken.

Bruisballen en houten bootjes

In de workshop chemie werd onderzocht hoeveel kleuren er in een viltstift zitten. Er werden ook bruisballen gemaakt, onder meer door de 12-jarige Rayhanna El Kabir uit Deurne. “Het is leuk om met de handen bezig te zijn en zelf iets te kunnen doen nadat iemand me het heeft geleerd. Ik denk dat ik voor een technische studierichting ga kiezen”, zegt ze.
Even verderop werden houten bootjes gemaakt die zelf kunnen varen. Een van de jongeren aan de tafel was de 10-jarige Andreas Peeten uit Deurne. “Ik bouw graag en denk dat ik een technische richting ga kiezen. Later zou ik graag dingen uitvinden”.

Jongeren tekenden ook een huis in 3D op computer, maakten windmolentjes op zonne-energie en programmeerden games. De leerlingen konden een eigen talentenkaart invullen.
De provincie Antwerpen startte onlangs met de campagne You Love Tech. “Een van de grootste knelpunten op de arbeidsmarkt nu is techniek. Er gaan bijvoorbeeld de volgende 5 tot 10 jaar heel veel mensen in de chemiesector met pensioen”, zei gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé (CD&V) tijdens een sessie voor ouders.

Er namen zaterdag ook 50 tot 60 jongere broers en zussen deel aan activiteiten rond techniek. Ze maakten tandpasta die ze mochten meenemen en bouwden een constructie in hout.

peter simoens ■