In de pers

8 November 2016

Gazet van Antwerpen: Hele familie Vuylsteke de Laps uit Kontich bekend als Circus Sarattos

Een belangrijke circusfamilie in de zuidrand was de familie Vuylsteke de Laps. De leden maakten onder de artiestennaam The Sarattos zelfs furore in de Verenigde Staten. Bill Kartoums eerste vrouw stamde uit deze familie.

De stichter van Circus Sarattos was Arthur Petrus Vuylsteke de Laps (1877-1946) uit Maldegem. Hij verliet het leger om als acrobaat mee te gaan met het Antwerpse Circus Sosman. De man maakte carrière als evenwichtskunstenaar en slangenmens.

In 1926 verhuisde het gezin naar Edegem en in 1933 vond het circusgeslacht zijn definitieve stek in Kontich. Vader Arthur liet er een huis bouwen en de kinderen en kleinkinderen overwinterden er in zelfgebouwde wagens. De Sarattos-artiesten blonken uit in acrobatie in combinatie met dans, muziek en ballet.

“Ze waren niet met dieren bezig”, zegt André De Poorter. “Ze vormden het chiquere circus. Vader Arthur was bijvoorbeeld een kopspringer. Hij sprong op zijn hoofd de treden van een trap op en af. Zijn kinderen kregen al heel jong een doorgedreven opleiding. Zoon Guido specialiseerde zich bijvoorbeeld in de handstand. Hij kon zelfs op één vinger evenwicht houden. Hélène en Jeanne waren uitstekende acrobaten. Zoon Jozef was naast trapezist ook muzikale clown. Hij speelde mandoline. Ze waren allemaal uitzonderlijk lenig en muzikaal. Soms verschenen ze in de piste met twaalf familieleden als Les Mélodies, terwijl ze allemaal instrumenten bespeelden. De dochters en kleindochters konden goed dansen en vormden hun eigen balletgroep: Bently's.”

Na het overlijden van vader Arthur Vuylsteke de Laps in 1953 braken moeilijke tijden aan. De zaak werd als gevolg van onenigheid en het
slechte zakelijk cijfer opgedoekt. Zoon Pompeo deed samen met zijn schoonbroer Gustaaf Laport nog een poging om een nieuw Circus Sarattos te starten. Maar twee jaar later ging die zaak op de fles. Laport nam in 1936 nog deel aan de Olympische Spelen in Berlijn als worstelaar.”

Volgens André De Poorter zit geen enkel familielid van de tak Vuylsteke de Laps nog in het circusleven. “Maar de naam leeft voort op andere terreinen. Zo was Luc Vuylsteke de Laps, verwant aan Arthur, nog tot 2012 burgemeester in Hove. Hij werkt nu als kabinetschef van de Antwerpse gedeputeerden Ludwig Caluwé en Peter Bellens. In Normandië woont ook nog de beeldhouwster Nancy Vuylsteke de Laps.” (kma)