In de pers

3 March 2016

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Techniek met volle goesting ”

Met #YouLoveTech wil de provincie Antwerpen techniek en wetenschap hip maken bij jongeren. Woensdagvoormiddag werd in het Havencentrum de aftrap gegeven van deze nieuwe campagne.

“Bedrijven schreeuwen om technisch talent. Die roep kunnen we niet naast ons neerleggen en daarom geven we jongeren dit voorjaar de kans om uit de bol te gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen op scholen. Het is de bedoeling dat jongeren met volle goesting kiezen voor een technische studierichting”, aldus Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde voor Economie.

“De economie van de toekomst draait op jong technisch talent. Afgestudeerde jongeren kunnen meestal meteen aan de slag. Velen krijgen zelfs de kans om
door te groeien op hun stageplaats. Ook de VDAB knelpuntenlijst toont aan dat technisch talent het grootste tekort blijft. Er zijn veel vacatures, maar veel werkzoekenden hebben niet de juiste vaardigheden. We moeten die twee meer op elkaar afstemmen”, verduidelijkt Caluwé.

Zijn collega Inga Verhaert (sp.a) is bevoegd voor Onderwijs: “Het is belangrijk dat onderwijs en arbeid de handen in elkaar slaan. 61 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs volgt les in het technisch of beroepsonderwijs”, legt Inga Verhaert uit. “We moeten ervoor ijveren dat die jonge mensen een positieve keuze maken voor tso en bso. Ouders sturen hun kinderen eerst naar een algemene opleiding om na een paar jaar over te schakelen naar tso of bso. Jongeren met een neus voor techniek doen er echter goed aan om dat talent van meet af aan te ontwikkelen. Daarom willen we met #YouLoveTech het technisch onderwijs promoten, in de sfeer van de Belgische zomerfestivals.”

Leerlingen van het eerste middelbaar van het PITO Stabroek maakten in het programma Jonge Haven kennis met beroepen in de haven, industrie en logistiek. Door te proeven van wat de haven biedt en na te denken over een probleem, werden ze ondergedompeld in het ruime arbeidsaanbod van een wereldhaven. “Als je een zeeschip moet laden met containers die in verschillende havens worden afgezet, moet je goed nadenken over welke containers eerst en laatst moeten worden geladen”, legt Wannes Vanderauwera (13) de oefening uit. Klasgenoten Quillan Bruers (13) en Alexander Gomes (13) helpen hem. Quillan ziet een job in de haven wel zitten, Wannes niet, hij wil met computers werken. Alexander twijfelt. Hij hoopt later aan de slag te gaan als automechanicus en wil eerst nagaan of die jobs in de haven wel te vinden zijn.

In het Havencentrum werd ook de aftrap gegeven van de Vlaamse wedstrijddag voor de Sci Tech Challenge. Honderd Antwerpse wetenschapsleerlingen werden door de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om deel te nemen.
www.youlovetech.be

erik vandewalle ■