In de pers

7 December 2016

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Provincie Antwerpen hoeft niet te besparen”

De besparingen aan het begin van de legislatuur hebben ervoor gezorgd dat de provincie Antwerpen nu 60 miljoen euro minder uitgeeft. “Dat kwam door de besparingen, maar ook door het overhevelen van bevoegdheden naar andere overheden”, zegt Ludwig Caluwé (CD&V) gedeputeerde voor Financiën. “Daardoor ontstaat er ruimte om in 2017 voor meer dan 94 miljoen euro te investeren.”

De top vijf belangrijkste investeringen zijn de fietsostrades (16,5 miljoen euro), het provinciaal onderwijs (12,8 miljoen euro), de renovatie van De Warande (11 miljoen euro), de bouw van het nieuwe provinciehuis (10,2 miljoen euro) en het nieuwe diamantmuseum Diva (7,7 miljoen euro). “Met het museum Diva zetten we Antwerpen duidelijk op de kaart als dia­mantcentrum van de wereld”, zegt Luk Lemmens (N-VA).

Het ModeMuseum breidt uit, waardoor er een permanente tentoonstelling mogelijk is. Een andere investering is het nieuwe provinciehuis, dat in 2018 klaar moet zijn. Het provinciaal instituut Sint-Godelieve aan de campus Rivierenhof breidt uit. Zo is er plek voor 220 leerlingen extra. Na Antwerpen komen er ook in Mechelen en in Turnhout een Family Justice Center. Zo'n centrum brengt politie, justitie en hulpverleners samen rond slachtoffers van intrafamiliaal geweld.

De afslanking van de bevoegdheden van de provincies is uitgesteld naar 1 januari 2018. “We zijn dan niet langer bevoegd voor sport, cultuur, jeugd en welzijn”, zegt Lemmens. “Toch zullen we in 2017 blijven investeren in deze domeinen. Bewoners willen nu eenmaal goede infrastructuur of dienstverlening. Hen maakt het niet uit wie daar bevoegd voor is.” (svw)