Economie

Meer ondernemers en meer mensen aan het werk

Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe, met in onze provincie ook een duidelijke stijging van het aantal starters.

Nieuwe toekomst voor steenwegen met winkels

Samen met onze gemeentebesturen zetten we in op de handelskernversterking, want daar dreigt een leegloop met alle gevolgen van dien. Dat vraagt om een doordacht ruimtelijk-economisch beleid.

Intro

De provincie coördineert, regisseert en stimuleert het sociaaleconomisch beleid op streekniveau. Daarbij gaat veel aandacht naar de verankering van de speerpuntsectoren chemie, life sciences, logistiek, metaal, bouw, agro-industrie en creatieve industrie.

Via de POM Antwerpen speelt de provincie een actieve rol bij de aanleg van bedrijventerreinen, alsook het nemen van duurzame acties op bedrijventerreinen. Ze brengt ook bedrijven in contact met de internationale markt en stimuleert het ondernemerschap.

De provincie Antwerpen ondersteunt ook het economisch beleid van de gemeenten en heeft daarbij specifieke aandacht voor de detailhandel en de baanwinkelproblematiek.

In de kijker

Provincie gaat tijdens Agridagen op zoek naar nieuwe landbouwers

De provincie telt 3614 landbouwers. Eén voor één unieke bedrijven. Elke landbouwer zoekt de ondernemingsvorm die hem ligt en de grijpt de kansen die zich voordoen.

Meer ondernemers en meer mensen aan het werk

Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe, met in onze provincie ook een duidelijke stijging van het aantal starters.

FLVSH is ‘Beste junioronderneming’ op Vlajo Verkoopdag in Kapellen

Vlaanderen bulkt van jong ondernemend talent. Op de schoolbanken herken je jongeren die initiatiefrijk en creatief zijn, die buiten de lijntjes durven kleuren, die kansen zien én grijpen.

 

 

De Antwerpse jonge ondernemer 2018 wordt…

Ludwig Caluwé: “Ik zie onze groei en economische activiteit voornamelijk als het resultaat van ondernemerschap. Voor mij zijn alle ondernemers winnaars."

CV en zelfvertrouwen boosten tijdens ‘Zo werkt het on board’

"De interesse van zowel sollicitanten als gemeenten toont aan dat er nood is aan een degelijke coaching en begeleiding van mensen richting arbeidsmarkt”, stelt Ludwig Caluwé.

Ludwig te gast in magazine Ondernemers

In het eerste nummer van Ondernemers van de fusiekamer Voka Mechelen - Kempen werpt gedeputeerde Ludwig Caluwé een blik op het economisch leven in de provincie Antwerpen.

Creatieve sector stimuleert innovatie bij kmo’s

Gedurende drie maanden kunnen kmo’s en creatieve experten een innovatietraject van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. doorlopen. Tijdens het traject werpt een creatieve ondernemer een blik op de bedrijfsactiviteiten en -processen van de kmo. Zo werken ze samen aan een toekomstgericht bedrijfsmodel. Inschrijven voor deze trajecten is nog mogelijk tot 9 februari.

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen gaat in 2018 voor extra infrastructuur en mankracht

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen kiest voor de vlucht vooruit op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Aan haar belangrijkste partners heeft ze in het auditorium van incubator Darwin in Niel een vooruitblik op de plannen voor de nabije toekomst getoond. En die zijn niet min.

Lees hier het persartikel

Diamantmuseum licht tipje van sluier op

De werken aan het diamantmuseum DIVA gaan de laatste rechte lijn in. Vanaf mei volgend jaar moet het nieuwe museum volledig gebruiksklaar zijn.

“We hebben een paar nachten doorgewerkt deze week, maar we zijn blij dat het gelukt is en dat mensen tot 8 januari al eens kunnen komen kijken naar dit eerste deel”, zegt directeur Jeroen Martens. DIVA vervangt zowel het vroegere Diamantmuseum aan het Astridplein als het zilvermuseum Sterckshof in Deurne.

Musical over geothermie is populairste communicatieproject

Het geothermieproject, STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site kwam tot stand dankzij een provinciale subsidie van 35.450 euro. Zij kregen de publieksprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten met maar liefst 750 van de 3.500 uitgebrachte stemmen.

'OntSTEMd' is een musical voor (en grotendeels ook door) jongeren tussen 10 en 13 jaar. Het wil hen sensibiliseren om een STEM richting te overwegen (Science, Technologie, Engineering en Mathematics).

Vlot aan het werk over de grens dankzij GrensInfoPunten

In de Belgische provincie Antwerpen en Nederlandse provincie Noord-Brabant zijn in 7 verschillende steden 9 GrensInfoPunten (GIP’s) geopend. De GIP’s informeren grensarbeiders en werkgevers zodat ze over de grens aan de slag kunnen en zo de regionale economie versterken. Vandaag pendelen dagelijks ongeveer 10.000 inwoners van Antwerpen richting Nederland, ongeveer 4.000 inwoners van Nederland maken de omgekeerde beweging.

Flex-it wint Kick-off Mini-ondernemingen Antwerpen

Woensdag 29 november werd de aftrap gegeven voor een nieuw schooljaar mini-ondernemen.

Heel wat jong Antwerps ondernemerstalent verzamelde in Schouwburg Luchtbal voor de Kick-off/Persvoorstelling 2017. 24 deelnemende teams toonden hun zelfgemaakte promotiefilmpje en verrasten supporter en sympathisant met een ravissante pitch.

BUZZKRUIT voor jong creatief talent

Op 23 november kan jong creatief talent zich voorstellen op Buzzkruit. Tijdens dit flitsend jobevent georganiseerd door de provincie Antwerpen en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES, vliegen stageplaatsen en vacatures hen om de oren.

Het is herfst en zelfs de examens lijken nog veraf. Maar toch vragen vele studenten zich af: wat ná mijn studies? Wat ga ik als stage doen? Hoe breng ik mezelf in het licht bij mogelijke werkgevers? Waar ga ik mijn carrière beginnen? Op dat alles heeft Buzzkruit een antwoord.

Provincie Antwerpen brengt de bedrijven uit De Kanaalkant en overheidspartners samen!

De provincie Antwerpen organiseerde een infomarkt voor de bedrijven over wat er dit jaar in en rond de Kanaalkant op de planning staat.

Nood aan nieuwe competenties en meer diversiteit in Antwerpse haven

De haven van Antwerpen kent al jaren een groot aantal knelpuntberoepen. Daarnaast heeft ook de digitalisering een grote invloed op de werkgelegenheid en de gevraagde vaardigheden bij werknemers. Daarom bracht Universiteit Antwerpen op vraag van provincie Antwerpen de uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid in het komende decennium in kaart.

Dag van de Ondernemer in teken van alomtegenwoordigheid zelfstandigen en KMO's

'Ondernemers vind je écht overal!' Dat was de centrale boodschap waarmee UNIZO op 17 november de vierde editie aftrapte van haar 'Dag van de Ondernemer'. Met die 'Dag' vraagt UNIZO extra aandacht en applaus voor zelfstandigen en KMO's.

Unizo, provincie Antwerpen en stad Turnhout organiseerden in aanwezigheid van Ludwig Caluwé een inspiratiesessie rond digitale communicatie tussen lokale besturen en handelaars met tips om leegstand, mobiliteit en veiligheid voor handelaars aan te pakken. Lees hier de toespraak

Fashion Talks

Op 16 november vond in de Waagnatie in Antwerpen Fashion Talks plaats. Deze tweejaarlijkse conferentie, georganiseerd door Flanders District of Creativity, brengt telkens honderden modeprofessionals uit binnen- en buitenland samen om te netwerken en kennis te delen.

Ook dit jaar liet Fashion Talks de Waagnatie vollopen met de Antwerpse mode-industrie en werden voor het eerst de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Een ideale gelegenheid om gevestigd en opkomend talent uit de Belgische modesector de erkenning te geven die het verdient.

De Klapstoel met Ludwig Caluwé

In De Klapstoel praat Ludwig Caluwé met Tim Op ’t Eyndt, managing director van iFLUX, over innovatie en huisvesting.

"Wij ondernemen niet zelf, maar zijn als Provincie Antwerpen wel een ondernemend bestuur dat ruimte maakt om te ondernemen en innoveren, oa op Wetenschapspark Universiteit Antwerpen", aldus Ludwig Caluwé.

iFLUX is gevestigd in incubator Darwin, een broedplaats voor kennisintensieve start-ups op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel.

Opening VDAB Grensinfopunt Kapellen

Op vrijdag 10 november opende VDAB een GrensInfoPunt (GIP) in zijn werkwinkel in Kapellen. In dit GIP kunnen werknemers, werkzoekenden en werkgevers terecht voor informatie over de verschillende aspecten die werken over de grens met zich mee meebrengen. Het GIP maakt deel uit van het Interreg-project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland (2016-2019). De provincie Antwerpen is coördinator voor het gebied Provincies Noord-Brabant en Antwerpen, en co-financiert.

‘Zo werkt het’ gaat succesvol on tour

Na drie edities van ‘Zo werkt het’ on tour blikt provincie Antwerpen tevreden terug op dit geslaagde initiatief. “De ruime interesse van zowel sollicitanten als gemeenten toont duidelijk dat er nood is aan een degelijke coaching en begeleiding van mensen richting arbeidsmarkt”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. Het initiatief wordt in ieder geval vervolgd.

Foto: Coach Nina Timmers en een deelnemer

Uitreiking prijzen 'Excellente Ondernemingen'

Voor de tiende keer op rij zette Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland uitzonderlijke groeibedrijven van het arrondissement Antwerpen in de kijker. Naar jaarlijkse traditie werden vier awards aan excellente bedrijven uitgereikt.

Ludwig Caluwé mocht de 'Excellente Onderneming 2017' award uitreiken aan HistoGeneX, een bedrijf, dat onderzoek doet naar nieuwe kankermedicijnen.

InZicht: nieuw economisch tijdschrift voor ondernemers

De provincie Antwerpen is een sterke economische regio in Europa. Om deze toppositie te behouden, moeten bedrijven blijvend innoveren en samenwerken. Om ondernemers hierbij te inspireren, lanceert het Antwerpse provinciebestuur een nieuw semestrieel tijdschrift.

InZicht is een fris magazine waarin naast innoverende voorbeelden uit de regio, zaakvoerders meteen praktische informatie krijgen om zelf aan de slag te gaan. Het eerste nummer gaat over de uitdaging die bedrijven ervaren om energie op een duurzame en betaalbare manier aan te kopen of te winnen.

Helft gemeenten doet beroep op 'detailhandelscoach'

De detailhandelssector is de grootste werkgever in de provincie Antwerpen, maar het aantal handelszaken blijft dalen. Om de gemeenten te steunen in hun detailhandelsbeleid, zet de provincie Antwerpen sterk in op informatie en overleg, gespecialiseerde analyses, advies op maat en begeleiding op het terrein zelf.

Forum Energie 2017

Voka - Kamer van Koophandel Kempen keek samen met een flink aantal ondernemers tijdens het Forum Energie in de Olmense Zoo naar de energiemarkt die in volle verandering is. Het was een boeiende dag met een stroom aan nieuwe ideeën.

De veranderende energiemarkt houdt ondernemers bezig. De omschakeling naar duurzame en hernieuwbare energie, de aanleg van (groene) warmtenetten, de nieuwe technologieën voor het opslaan van energie, het zijn allemaal evoluties die voor uitdagingen voor bedrijven zorgen. Maar die aan de andere kant zeker ook economische opportuniteiten bieden.

Lancering van ‘Het ABC van de Grensarbeid’

De Interregionale Vakbondsraad Schelde-Kempen, IVR Schelde-Kempen bestaat dit jaar 25 jaar. IVR Schelde-Kempen is een samenwerkingsverband van de Belgische en Nederlandse vakbonden (ABVV, ACV, ACLVB, FNV, CNV, de Unie) langs de Belgisch-Nederlandse grens. IVR Schelde-Kempen verdedigt de belangen van grensoverschrijdende werknemers en werkt samen en mee aan het oplossen van problemen, die het gevolg zijn van deze grensoverschrijdende mobiliteit.

Innovatieve productieplant opstarten in één week tijd!

Summer Challenge is een event van Talentenfabriek dat de studenten uit het eerste jaar bachelor chemie of elektromechanica toont welke jobs er liggen achter de verschillende afstudeerrichtingen. Zo kunnen ze bewust kiezen in welke richting ze verder willen.

Open Bedrijvendag

Ook Ludwig Caluwé bezocht enkele bedrijven tijdens Open Bedrijvendag. Na de officiële start bij Reynaers Aluminium Belgium naar Wolvenberg 'Passion For Cycling', via het 50-jarige Loxam Belgium verhuurbedrijf naar Hupple Hondenkoekjes in Brecht.

Foto: Ludwig, Luc Aerts en Daan De Veuster bij Hupple

"Zo werkt het on tour" in het Kasteel van Schoten op 19 en 20 oktober

Kom op 19 of 20 oktober naar de "Zo werkt het on tour" in het Kasteel van Schoten!

Kies een tijdstip tussen 11 en 17 u en krijg er persoonlijk advies en attitudecoaching van Maxime De Winne. Kathleen Art neemt je cv onder de loupe en Nina Timmermans geeft je ego een vette boost tijdens een talentengesprek.

Tot slot maakt Wouter Kersbergen een professionele portretfoto voor op je cv. Kortom, je wordt een uur in de watten gelegd!

Chinese delegatie leert bij over afvalverwerking, duurzaam bouwen en landbouw

Het Antwerpse provinciebestuur verwelkomt op 14 september enkele delegaties van de Chinese provincie Shaanxi. Zij zullen van 13 tot 16 september verschillende organisaties en bedrijven bezoeken die bezig zijn met afvalverwerking, duurzaam bouwen en landbouw.

De Chinese delegatie bestaat uit een cleantechdelegatie (schone energie) en een landbouwdelegatie. In beide delegaties zitten zowel afgevaardigden van de overheid als van bedrijven. Voor beide delegaties is een apart programma voorzien.

Chinese filmopnames van ‘Mr. Right’

Begin augustus vinden de filmopnames van “Mr. Right” plaats in Antwerpen. Het is het tweede deel van een drieluik en het eerste deel haalde een kijkcijfer van 380 miljoen. Het geheel is een productie van de Shaanxi Culture Industry Investment Holding die onder meer de rechtsopvolger is van de befaamde Xi’an Film Studio. Mevrouw Jia Jiqun die instaat voor de financiële kant van het geheel is een voormalig uitwisselingsstudent van de provincie Shaanxi.

Provincie Antwerpen brengt detailhandel in beeld

De vijf provincies lanceren via www.detailhandelvlaanderen.be voor het vierde jaar op rij de vernieuwde gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. Elk van de 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgt een fiche met interessante data, zoals cijfers over het detailhandelsaanbod, demografische en tewerkstellingscijfers.

Provincie Antwerpen ondertekent samenwerkingsakkoord met Chinese stadsprovincie Tianjin

Na 10 jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng zette samen met gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx de handtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Update feitenfiches detailhandel op komst!

De Vlaamse provincies werken volop aan de update van de gemeentelijke feitenfiche voor detailhandel voor alle 308 Vlaamse steden en gemeenten, versie 2017 wordt in de loop van deze maand juni verwacht.

De feitenfiche geeft een mooi beeld van de detailhandelssituatie in een gemeente, en ook van de evolutie ervan. Nieuw is dat de eigen formele kernwinkelgebieden van de gemeenten wordt opgenomen in de feitenfiche.

Unieke combinatie TRANSIT Schoolverlatersdagen en regionale jobbeurs

De TRANSIT Schoolverlatersdagen zijn dinsdag 25 april voor het eerst in de gemeente Essen geland (GC zaal Rex). Gedeputeerde Ludwig Caluwé heeft samen met VDAB-regiomanager Ingrid Mertens en Sus Vissers, schepen van tewerkstelling van Wuustwezel, een bezoek gebracht aan de TRANSIT Schoolverlatersdag in zijn eigen gemeente.

Foto: Ludwig Caluwé spreekt aanwezigen toe op TRANSIT Schoolverlatersdag Essen- Copyright: provincie Antwerpen

Primeur in de provincie: Eén visie detailhandel voor Stadsregio Turnhout

Anderhalf jaar geleden startte de Stadsregio Turnhout (Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar) met een begeleidingstraject voor een detailhandelcoach. De provincie Antwerpen biedt deze service reeds enkele jaren aan om lokale besturen te ondersteunen richting een toekomstgerichte visie en beleid voor hun detailhandel. De gezamenlijke detailhandelsvisie voor de Stadsregio Turnhout bestaat uit een versterking van de handelskernen, afbakening gemeentegrensoverschrijdende winkelarme zones en een gericht locatiebeleid voor grootschalige handel.

Jongeren maken kennis met diepe geothermie

Op de Balmatt-site in Mol is het startschot gegeven voor een nieuw jaar van klasbezoeken aan het eerste diepe geothermie project in de Kempen. Vorig jaar bezochten in totaal 1600 leerlingen in het kader van STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) de site. Op dit moment zijn er al vijftig klassen – goed voor 1250 leerlingen – ingeschreven voor de nieuwe jaargang.

In Rondje Provincie beantwoordt Ludwig in 1 minuut de vraag hoe de provincie Antwerpen jonge talenten richting arbeidsmarkt loodst

Bekijk het filmpje van 'in 1 minuut' via deze link.

In Rondje Provincie vertelt Ludwig in 1 minuut waarom diepe geothermie belangrijk is

Het streekpact 2014-2018: een sterk engagement voor de Antwerpse regio

Op 15 oktober 2014 lanceerde RESOC Antwerpen haar streekpact in het majestueuze Centraal station van Antwerpen, in het bijzijn van lokale besturen en sociale partners uit de regio. Het streekpact kwam tot stand door een bundeling van deze krachten en wil een toekomstvisie zijn op de sociaaleconomische ontwikkeling van het arrondissement Antwerpen. Arbeidsmarkt, economie en mobiliteit vormen de speerpunten van het streekpact. Gedurende deze legislatuur (tem 2018) wil het streekpact een bijdrage leveren aan de toekomst voor de regio Antwerpen via concrete acties en doelstellingen.