Caluweetjes

3 June 2015

Zot (worden) van je kot

Elk jaar gaan zo'n 75.000 studenten in Vlaanderen op zoek naar een studentenkamer. En ze zijn zot van hun kot. Al maakt dat kot hen of vooral hun ouders ook af en toe echt zot. Huur, waarborg en aparte energierekeningen nemen een serieuze hap uit hun studiebudget, terwijl daartegenover niet altijd kwaliteit staat. Anderzijds maken sommige studenten het soms zo bont dat het hun kotbaas is die er bijna zot van wordt.

Omwille van de nood aan een juridisch kader voor alle betrokken partijen, verzamelde CD&V Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers bekommernissen over het huren en verhuren van studentenkoten. Ze bundelde oplossingsvoorstellen in een conceptnota en wil op basis daarvan de discussie aangaan voor een decretale huurregeling voor studentenkamers.

In deze nota focust Schryvers zich op de huurwaarborg, de huurovereenkomst, de kosten, kwaliteit en veiligheid van een kot: “Voor elk van deze zaken bestaan er maar weinig tot geen sluitende voorschriften. Dat leidt tot onzekerheid, scheefgegroeide relaties tussen kotbazen en huurders en zelfs echte wantoestanden”. Ervaringen delen kan op facebook/zotvanjekot. Deze worden meegenomen bij de opmaak van het huurdecreet studentenkoten. De nota vindt u op: http://www.cdenv.be/actua/zot-van-je-kot

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.