Caluweetjes

Vragen voor Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen

8 January 2014

Vingerafdrukken voor internationaal paspoort

Iedereen vanaf 12 jaar die een internationaal paspoort (het bordeauxrode boekje) aanvraagt, zal voortaan op het gemeentehuis met een speciale scanner vingerafdrukken moeten laten nemen. De afdrukken komen niet óp de pas, maar worden bewaard in een chip achteraan op het paspoort.

Ook de handtekening op papier verdwijnt en wordt vervangen door een digitale. De foto wordt bij de aanvraag onmiddellijk gescand en via een speciaal informaticasysteem vergeleken met de foto op de identiteitskaart. Ze dienen niet om criminele feiten op te sporen, maar wel om fraude en vervalsing met reispassen tegen te gaan.

De vingerafdrukken worden voor alle duidelijkheid niet bewaard in een gegevensbank en kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden om een crimineel feit helpen op te lossen. Ze worden enkel opgenomen in de chip van het paspoort. De maatregel geldt enkel voor reispassen en dus niet voor gewone identiteitskaarten en kids-ID’s.

De prijs van het paspoort blijft 76 € (volwassene) en 41 € (minderjarige). Wie niet kan wachten en via de spoedprocedure gaat, betaalt 245 € (volwassene) of 210 € (minderjarige).

Paspoorten die in omloop zijn, blijven geldig tot de vervaldatum.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.