Caluweetjes

29 May 2013

Vanaf juni 2013 wordt overlevingspensioen sneller uitbetaald

In de Kamer keurde de Commissie Sociale Zaken een wetsontwerp goed waardoor het overlevingspensioen automatisch wordt uitbetaald aan de weduwe wanneer de gepensioneerde echtgenoot overlijdt. Bij het uitkeren van het overlevingspensioen was steeds een herberekening en bijhorend onderzoek nodig, zodat weduwen soms lange tijd zonder inkomsten kwamen te zitten.

Deze wetgeving komt er na herhaaldelijke vragen van CD&V-pensioenspecialiste Sonja Becq. In de loop van vorig jaar trok ze meermaals aan de alarmbel over de laattijdige uitbetaling van het overlevingspensioen.

De minister beloofde toen meermaals om werk te maken van verdere informatisering om de uitbetaling te kunnen blijven verzekeren. Sonja Becq: “Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat mensen na een overlijden geen maanden meer moeten wachten op de uitkering waar ze recht op hebben.

Vanaf juni 2013 geldt er een duidelijke regel: het overlevingspensioen wordt vastgesteld op 80% van het aan de overleden echtgenoot betaalbare bedrag van het rustpensioen. Eventuele correcties gebeuren dan nadien.”

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.