Caluweetjes

2 March 2016

Samenwonende partners worden evenwaardige huurders

Fiscaal hebben wettelijk samenwonenden dezelfde rechten als gehuwden, maar op het vlak van het huurrecht is er geen bescherming voor de samenwonende partner of echtgenoot. Ook bij feitelijk samenwonenden is er geen duidelijk wetgevend kader. CD&V’ster An Christiaens wil de inwonende partner automatisch medehuurderschap geven in het geval van een huwelijk, wettelijk samenwonen, of 2 jaar feitelijk samenwonen.

De partner die inwoont heeft nu volgens de huurwet geen woonzekerheid, maar ook geen enkele plicht ten aanzien van de verhuurder. Door het invoeren van een medehuurderschap sta je als inwonende sterker in conflictsituaties, bijv. bij het overlijden van je partner, maar ook als verhuurder heb je meer zekerheid doordat je een verbintenis aangaat met twee personen. Bij overlijden van de partner die het contract aanging, wordt de huur automatisch voortgezet. In het geval van een relatiebreuk krijgt elk van beide partners hetzelfde recht op huur, ongeacht wie het contract oorspronkelijk afsloot.

De vrederechter beslist wie huurder wordt van de woning. Ook de verhuurder wordt betrokken in het geding omdat hij of zij als betrokken partij moet kunnen rekenen op een zekere en betrouwbare voortzetting van het contract.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.