Caluweetjes

25 March 2015

Renovatie privéwoning: nieuwe wetgeving gaat pas in op 1 januari 2016

Momenteel kan je je privéwoning renoveren tegen een btw-tarief van 6%, wanneer je woning ouder is dan 5 jaar. Het regeerakkoord bepaalt dat deze ouderdomsvereiste wordt opgetrokken tot tien jaar. De regering heeft beslist dat de maatregel zal ingaan op 1 januari 2016. Dit blijkt uit een antwoord van de minister van Financiën aan CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten.

Om te bepalen of de ouderdomsvereiste van vijf dan wel tien jaar van toepassing is, moet rekening gehouden worden met het belastbaar feit en met de andere oorzaken van de opeisbaarheid van belastingen. Concreet betekent dit dat de werken moeten zijn uitgevoerd of zijn betaald voor 1 januari 2016. Volgens de minister zou de administratie ‘in de loop van 2015’ de nodige toelichting geven in verband met de in acht te nemen overgangsmaatregelen. Zo zal er een lijst met FAQ’s (Frequently Asked Questions) gepubliceerd worden. Renovatieplannen moet je op tijd kunnen uitstippelen. Zij die eraan denken om te verbouwen, hebben nu nog even de tijd om hierover na te denken’, zegt Verherstraeten.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.