Caluweetjes

4 February 2015

Noodoproep per sms mogelijk!

De Belgische nooddiensten zullen vanaf 15 februari bereikbaar zijn voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis antwoordde de minister van Binnenlandse Zaken Jambon aan CD&V’er Jef Van den Bergh. CD&V’er Roel Deseyn kaartte dit probleem al aan in 2009 en het wetsvoorstel van Jef Van den Bergh om nooddiensten via sms toegankelijk te maken werd al in 2011 goedgekeurd, maar het duurde tot nu voor het systeem operationeel werd.

“Eindelijk goed nieuws voor de ruim 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden in ons land. In een eerste fase zullen de geregistreerde gebruikers een specifiek nummer krijgen waar ze naar kunnen sms’en zodat ook zij de nooddiensten kunnen bereiken,” zegt Van den Bergh. Daarna zal een evaluatie gemaakt worden. In een tweede fase zou mogelijk iedereen de nooddiensten kunnen sms’en. “Telefonisch oproepen blijven de voorkeur genieten. Maar ook bij slechte ontvangst of voor mensen die niet geregistreerd zijn (vb. buitenlandse slechthorenden) kan dit systeem belangrijk zijn,” zegt Van den Bergh.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.