Caluweetjes

14 June 2017

Gemachtigd opzichters krijgen nieuw statuut

Na een ongeval aan een schoolpoort ontstond heel wat twijfel wat een gemachtigd opzichter mag en niet mag doen bijv of hij/zij enkel kinderen mogen begeleiden, of ook volwassenen.

CD&V’er Jef Van den Bergh stelde hierover een vraag aan de bevoegde minister en deze bevestigde dat opzichters ook toevallige personen, bijv. ouders, mogen helpen oversteken. De regels rond gemachtigd opzichters dateren al van 1999. Sindsdien is de verkeerssituatie aan scholen sterk veranderd. In het huidig verkeersreglement spreekt men van gemachtigd opzichters, wegkapiteins, gemachtigd signaalgevers, verkeerscoördinators,… Elk met hun eigen regels om groepen wandelaars of fietsers te begeleiden of het verkeer te regelen.

Die wildgroei aan statuten veroorzaakt onduidelijkheid. Minister Bellot werkt momenteel aan een modernisering van het verkeersreglement en zal n.a.v. de parlementaire vraag van CD&V het statuut evalueren.

“Het is duidelijk dat een update van de regels nodig is” zegt CD&V’er Jef Van den Bergh. “Uiteindelijk draait het om vrijwilligers die zich inzetten voor de veiligheid voor anderen. Ingewikkelde regels zouden dat niet mogen verhinderen.”

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.