Caluweetjes

27 April 2016

Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Heel wat jonge mensen kunnen na bijv. een ernstige ziekte nooit voltijds aan de slag te gaan. Als zij deeltijds gaan werken, worden zij niet gecompenseerd voor het feit dat zij niet voltijds kunnen werken. Dat hypothekeert de toekomst van die mensen, en dit druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel.

Na een vraag van CD&Vster Nahima Lanjri gaf de minister toe dat de huidige reglementering een aantal lacunes bevat. Zo is het systeem van toegelaten arbeid gericht op voltijdse tewerkstelling. De bedoeling van de toegelaten arbeid is de deeltijdse arbeid geleidelijk aan te verhogen zodat de werknemer op het einde weer voltijds kan werken. Daarnaast is het huidig systeem van cumulatie van loon uit al dan niet deeltijdse arbeid en uitkering complex en leidt het tot een echte administratieve rompslomp, zowel voor de gerechtigde als voor de werkgever en voor het ziekenfonds.

Nahima Lanjri hoopt dat de minister niet de resultaten afwacht van enkele lopende studies hierover maar dat de minister vlug werkt maakt van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.