Caluweetjes

3 February 2016

“Een jeugdhuis is geen boekhoudkantoor”

CD&V’ers Tinne Rombouts en Jef Van Den Bergh zijn het niet eens met de afschaffing van de BTW-vrijstelling voor jeugdhuizen.

Een BTW-boekhouding bijhouden vraagt heel wat kennis. Jeugdhuizen moeten bezig zijn met activiteiten voor en door jongeren, niet met BTW-aangiftes. Zo worden jongeren afgeschrikt om zich te engageren. Jonge vrijwilligers doen er in een veilige omgeving ervaring op die ze meenemen in hun verdere sociale engagement en professionele loopbaan. Door een jeugdhuis als een gewone horecazaak te zien, stopt de fiscale bescherming die 45 jaar stand hield.

Daarnaast bestraft het plafond van 50.000 € voor BTW-vrijstelling goed draaiende jeugdhuizen. De financiële impact van deze maatregel is niet te onderschatten. Een jeugdhuis heeft maar twee opties. Ofwel verhoogt het de consumptieprijzen ingrijpend en vermindert de toegankelijkheid voor (kwetsbare) jongeren, ofwel blijven de prijzen ongewijzigd maar zal een groot deel van de inkomsten naar de federale overheid vloeien. Het jeugdhuis levert dan een aanzienlijk deel van haar werkingsmiddelen in.

Vlaanderen wil de administratieve rompslomp voor verenigingen in het algemeen inperken. Deze maatregel doet net het tegenovergestelde!

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.