Caluweetjes

Vragen voor Minister van Financiën en Buitenlandse Handel, Maystadt

15 October 2014

DE "WET PARTYKA"

Wanneer je een hypothecair krediet afsluit, kan je een schuldsaldoverzekering nemen. Die betaalt je krediet af als je overlijdt vóór je lening volledig is afbetaald. Chronisch zieken en kankerpatiënten hebben vaak problemen om een schuldsaldoverzekering te krijgen. Vaak worden ze geweigerd door de verzekeraar, of betalen ze heel hoge "bijpremies".

In 2010 werd een wetsvoorstel van CD&V’ster Katrien Partyka goedgekeurd om schuldsaldoverzekeringen toegankelijker te maken. Verzekeraars moeten duidelijk informeren over de schuldsaldoverzekering en samenstelling van de premies. Consumenten met verhoogd gezondheidsrisico hebben recht op een verzekering van max. 200 000 euro (50% als het krediet door 2 mensen wordt onderschreven).

Er is geen absoluut recht op verzekering, een aantal gezondheidssituaties zullen jammer genoeg altijd onverzekerbaar zijn. Het toestaan van die verzekering en de financiering gebeurt door een bureau beheerd door consumenten, patiënten en verzekeraars.

Het geheel wordt geregeld geëvalueerd en aangepast aan de evolutie van de medische wetenschap. De schuldsaldoverzekeringen worden zo écht toegankelijk vanaf 1 januari 2015. Goed nieuws voor ongeveer 15000 gezinnen!

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.