Caluweetjes

6 January 2016

CD&V: Zelfstandigen krijgen evenveel tijd om adoptie-uitkering aan te vragen als werknemers

Ouders die een kind adopteren nemen adoptieverlof zodat hun kindje zich snel thuis kan voelen. Aan het recht op adoptieverlof en de adoptie-uitkering die hieraan vasthangt zijn voorwaarden verbonden die dezelfde zijn voor werknemers en zelfstandigen. Maar de wijze van aanvragen is een stuk strenger voor zelfstandigen: zij hebben een strikt tijdskader waarbinnen zij de adoptie-uitkering moeten aanvragen.

Zij moeten op dezelfde dag hun adoptiekind inschrijven bij de gemeente en mét bewijs van inschrijving een aanvraag indienen bij het ziekenfonds. Wie in dienstverband werkt, krijgt geen termijn opgelegd. Het voorstel van CD&V-ster Sonja Becq schrapt deze deadline, zelfstandigen krijgen nu evenveel tijd om de adoptie-uitkering aan te vragen als werknemers. Een simpele schriftelijke aanvraag bij het ziekenfonds zoals dat nu al geregeld is voor werknemers moet volstaan.

Voor kinderen jonger dan 3 jaar hebben de ouders recht op maximum 6 weken adoptieverlof. Voor kinderen tussen 3 en 8 jaar gaat het om 4 weken. Er is geen verplichting voor de ouders om het maximum aantal weken op te nemen, maar het moet wel minstens gaan om één week.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.