Caluweetjes

Vragen voor Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, Charles Picqué

14 May 2014

CD&V pleit voor multifunctionele centra in ouderenzorg

Sedert 2010 mogen dagverzorgingscentra (DVC) nachtopvang aanbieden. Uit een rond-vraag van CD&V’ster Katrien Schryvers blijkt dat amper 9% van de bevraagden nachtopvang voorziet. Er zijn echter nog heel wat obstakels die de organisatie van nachtopvang door een DVC bemoeilijken.

Een DVC mag slechts nachtopvang aanbieden in acute situaties. Voor mantelzorgers zou het beter zijn nachtopvang op voorhand te kunnen regelen. Een kamer die gebruikt wordt voor nachtopvang moet voldoen aan dezelfde normen als een kamer in een woonzorgcentrum, maar veel DVC beschikken niet over dergelijke accommodatie.

Verder moet een DVC dat nachtopvang aanbiedt verbonden zijn aan een woonzorgcentrum, maar moet het een werking uitbouwen in een eigen, duidelijk te onderscheiden infrastructuur. In de praktijk komt dit er op neer dat personeel van het woonzorgcentrum ver moet lopen om in het DVC te komen.

Met een meer flexibele regelgeving kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven enerzijds, en een vlotte overgang mogelijk maken tussen dagverzorging, nachtopvang, kortverblijf en een residentiële opname in een woonzorgcentrum anderzijds,” aldus Schryvers.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.