Caluweetjes

21 September 2016

CD&V pleit voor aantrekkelijk statuut student-ondernemer

Heel wat jongeren klussen bij als jobstudent. De werkervaring is niet alleen nuttig voor later, ze verdienen er ook een leuke en soms broodnodige cent mee bij. Terwijl een jobstudent in loonverband werkt, kriebelt het bij veel studenten om een zelfstandige activiteit te ontplooien. De bestaande regeling is voor hen echter niet ondernemingsvriendelijk en moedigt niet aan om als student al met een eigen zaak te starten.

CD&V pleit voor een eigen regime voor student-ondernemers dat kan concurreren met het statuut van een jobstudent. Door verminderde RSZ-bijdragen zijn jobstudenten interessant voor werkgevers en houden ze netto meer over. Dat staat in schril contrast met de sociale en fiscale behandeling die studenten krijgen wanneer deze een zelfstandige activiteit wensen uit te oefenen.

Vandaag moet een student die een zelfstandige activiteit wil beginnen, dit doen als zelfstandige in hoofdberoep of op zijn uitdrukkelijke vraag in bijberoep. “Als we studenten reeds tijdens hun studies willen laten proeven van het leven als zelfstandige, moet er een gelijk speelveld komen tussen het statuut van een studentenjob en dat van de student-ondernemer”, vindt CD&V-Kamerlid Griet Smaers.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.