Caluweetjes

21 February 2018

CD&V pakt discriminatie grensarbeiders aan (2)

CD&V kamerleden Roel Deseyn, Stefaan Vercamer en Servais Verherstraeten dienden 3 wetsvoorstellen in om discriminaties voor grensarbeiders weg te werken.

Een tweede probleem waarmee grensarbeiders geconfronteerd worden, is dat opzegvergoedingen uit het buitenland meegerekend worden in de progressieve belastingschalen. Een grensarbeider die een opzegvergoeding uit het buitenland ontvangt kan daardoor in een hogere belastingschaal terechtkomen en zal dus meer belastingen moeten betalen.

De Belgische regelgeving voorziet echter vlakke tarieven voor bepaalde inkomsten, waaronder ook opzegvergoedingen. Deze inkomsten tellen dan niet mee voor het progressievoorbehoud, maar enkel indien ze van Belgische oorsprong zijn. Een arbeider die dus in België een opzegvergoeding krijgt, kan daardoor niet in een hogere belastingschaal terecht komen. “Opzegvergoedingen die in het buitenland toegekend en betaald worden, komen dus niet in de afzonderlijke belasting, maar wel in de progressieve belastingschalen en dus in het progressievoorbehoud. Grensarbeiders komen zo mogelijks in een hogere belastingschaal terecht. Deze discriminatie willen we wegwerken”, licht Roel Deseyn, één van de financiële experten van CD&V, toe.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.