Caluweetjes

7 February 2018

CD&V pakt discriminatie grensarbeiders aan (1)

CD&V kamerleden Roel Deseyn, Stefaan Vercamer en Servais Verherstraeten dienden 3 wetsvoorstellen in om discriminaties voor grensarbeiders weg te werken. Het 1ste werd  al gerealiseerd. Een gezin met kinderen ten laste krijgt in België een gezinstoeslag. Dit is een verhoging van de belastingvrije som naargelang het aantal kinderen ten laste.

Als ouders feitelijk samenwonend zijn – en dus niet samen belast worden – kunnen zij zélf bepalen wie gezinshoofd is en bij welke ouder het belastingvoordeel het grootst is. Wonen de ouders echter wettelijk samen of zijn ze gehuwd, dan bepaalt de wet automatisch dat de gezinstoeslag van toepassing is op de echtgenoot met het hoogste belastbare inkomen.

Dit kon er in het verleden echter voor zorgen dat een gezin geen gezinstoeslag kreeg als de echtgenoot met het hoogst belastbare inkomen als grensarbeider in het buitenland werkte en daar belast werd.

“Men heft die discriminatie op zodat gezinnen met grensarbeiders altijd dezelfde belastingvermindering krijgen, ongeacht of ze gehuwd of samenwonend zijn. Grensoverschrijdende situaties mogen niet resulteren in een ongelijke fiscale behandeling van gezinshoofden”, zegt CD&V-fractievoorzitter Verherstraeten.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.