Caluweetjes

27 December 2017

CD&V :”Alle ouders gelijk voor zorgverlof”

Gescheiden ouders denken vaak geen zorgverlof voor hun ziek kind te kunnen opnemen wanneer het kind niet bij hen gedomicilieerd is. Of dat zij dit verlof enkel kunnen opnemen als de ouder bij wie het kind woont, dat verlof niet opneemt. “Een vader van een kind dat officieel bij de mama woont, maar bij de papa is als het in het ziekenhuis belandt, moet óók dat zorgverlof kunnen opnemen”, meent CD&V Kamerlid Nahima Lanjri.  

CD&V minister van Werk Kris Peeters verduidelijkte dat de wet het in principe wél toelaat om verlof toe te kennen aan een ouder waarbij het kind niet gedomicilieerd is. Zo betekent “samenwonen” niet dat dit recht enkel voorbehouden is voor wie gedomicilieerd is op hetzelfde adres. Dat samenwonen mag met alle mogelijke middelen van recht aangetoond worden. In geval van gescheiden ouders zal een rechterlijke beslissing aantonen dat er een regeling van co-ouderschap geldt en zal de RVA hiermee rekening houden bij de beslissing.

Het is goed dat ook gescheiden ouders een week zorgverlof kunnen krijgen en dat zij niet moeten kiezen wie het zorgverlof opneemt. Wanneer het kind tijdens of vlak na hospitalisatie eerst bij de ene en vervolgens bij de andere ouder verblijft, kunnen die elk het korte zorgverlof opnemen.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.