Caluweetjes

11 May 2016

Blijven fietspunten nu open of niet?

Fietsersbond, Fiets&Werk en TreinTramBus hielden actie om fietspunten in de NMBS stations te behouden. Volgens hen besliste de NMBS om heel wat fietspunten af te bouwen. Daarop vroeg CD&V’ster Martine Fournier naar de gevolgen voor de uitleendienst Blue-bikes, zij gebruiken de fietspunten nl. als uitvalsbasis voor het verhuren van hun fietsen.

De minister antwoordde dat volgens de NMBS geen enkel fietspunt zou stopgezet worden. Omdat deze informatie haaks staat op eerdere berichtgeving, bekeek Fournier de aanbesteding van de NMBS opnieuw. En die is helder: er verandert niets in de 15 grootste A-stations, in 13 B-stations wordt bespaard op de dienstverlening en in 17 C-stations valt de volledige toelage van ca. 25.000 €/station weg. Fournier ziet maar 2 mogelijkheden: ofwel komt de NMBS met een nieuw uitbatingsvoorstel, ofwel betaalt de Vlaamse regering, die de fiets als volwaardig transportmiddel promoot, de overige fietspunten.

De combinatie fiets-trein in het woon-werkverkeer en de deelfietsen van Blue-bike zijn van cruciaal belang. CD&V wil snel duidelijkheid over de toekomst van de fietspunten en kijkt uit naar het fietsplan van de minister. Voor CD&V is een fietsplan zonder fietspunten geen optie.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.