Caluweetjes

13 May 2013

Automatische toekenning Zorgverzekering

De Vlaamse Regering gaf op 29 maart haar goedkeuring aan het besluit over de automatische toekenning van rechten in de zorgverzekering.

Dit besluit maakt het mogelijk dat de zorgkassen, zonder aanvraag van de betrokkene, het recht toekennen op de Vlaamse zorgverzekering. De zorgverzekering kent een tegemoetkoming toe van 130 € per maand aan mensen die zwaar zorgbehoevend zijn: dit wordt gemeten aan de hand van een score van minstens 35 op BEL-profielschaal. In het verleden gebeurde het wel eens dat zwaar zorgbehoevende mensen niet wisten dat ze recht hadden op de zorgverzekering.

Door de gegevensdoorstroming krijgen nu alle zorgbehoevenden waar ze recht op hebben. De gegevens over de BEL-score worden vanaf 1 juni maandelijks doorgestuurd via het Digitaal platform zorgverzekering naar de zorgkas. Die kent automatisch het recht toe op de zorgverzekering aan wie in orde is met zijn bijdragebetaling. De doorstroom van gegevens zal de administratieve lasten verlagen, ook voor de zorgbehoevende.

De gegevensstroom van BEL-scores is gebaseerd op de vaststellingen vanuit de professionele thuiszorg (gezinszorg en poetshulp). Concreet zal dit besluit dus enkel gevolgen hebben voor wie gebruik maakt van de thuiszorgdiensten.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.