Economie

15 March 2018

Easy4You bekroond als de Antwerpse Vlajo Mini-onderneming 2018

Zes Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen streden op 14 maart voor een plek in de Vlaamse finale ‘Dé Vlajo Mini-onderneming 2018’. Enthousiasme, verrassende presentaties en heel veel ondernemerschap vormden de ingrediënten voor de jaarlijkse wedstrijd, die vandaag plaatsvond bij BNP Paribas Fortis Meir in Antwerpen.

"Als het aantal mini-ondernemingen in onze provincie de voorbode is voor de toekomstige evolutie, dan ziet het er alvast goed uit. Waren er in het schooljaar 2007-2008 nog 148 mini’s, dit schooljaar zijn er 184 mini-ondernemingen opgestart in de provincie Antwerpen. Een stijging met bijna 25% in 10 jaar tijd! Geen enkele bedrijfstak doet het beter." aldus Ludwig Caluwé.

De ondernemende leerlingen van Easy4You van de Sint-Ludgardisschool Merksem en Sint-Jozef Schoten wonnen de strijd.

Ludwig met Easy4You maart 2018 Co Koen Fasseur

Dankzij een unieke samenwerking met ASO en TSO-leerlingen van beide scholen hebben zij innovatieve tubeknijpers en kabelversterkers op de markt gebracht en veroverden zij de harten van de jury . Easy4You mag op 25 april deelnemen aan de Vlaamse finale in Brussel. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de VLAJO Awards op zaterdag 28 april in Walibi.

De spanning steeg vandaag in de Antwerpse binnenstad. Na een lange juryberaadslaging werd Easy4You naar voren geschoven als de beste Antwerpse Vlajo Mini-onderneming. Ze overtuigden de jury met hun innovatief product en de unieke samenwerking tussen 2 scholen.

Ook de andere Antwerpse finalisten presenteerden met verve hun bedrijfje en doorstonden de vragenronde van de bedrijfsjury:

  • Eaucéan, College Hagelstein, Sint-Katelijne-Waver: herbruikbare drinkbussen
  • Arc en Ciel, Maris Stella Instituut, Malle: zelfgemaakte tie-dye tshirts en hippe sokken
  • YouthAgainstSmoking, Lucernacollege, Antwerpen: antirookcampagne
  • WoodTastic, Sint-Ludgardisschool Merksem: zelfgemaakte houten sieraden en lifestyleproducten
  • Clockwise, GIB Brasschaat: gepersonaliseerde klokken, gemaakt van oude LP’s

Ondernemerschap ervaren

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje.

Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven,… . Dit schooljaar doen 500 teams (ca. 5000 leerlingen) mee aan het programma Vlajo Mini-ondernemingen. Ook op andere onderwijsniveaus biedt Vlajo ondernemerschapsprogramma’s aan.

Vlajo Mini-ondernemingen is een initiatief van Vlajo vzw, in samenwerking met Provincie Antwerpen, Voka en BNP Paribas Fortis.

Lees hier de toespraak