In de pers

18 April 2013

Rondje Provincie

Jongeren vlotter laten doorstromen naar de arbeidsmarkt, dat is één van de doelstellingen waar gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) zich achter schaart. Binnen zijn bevoegdheden zoals economie, landbouw en innovatie zijn er dan ook heel wat initiatieven opgezet om dit te ondersteunen. “Er zijn heel wat jobs in de Antwerpse haven en de chemie, die je kunt uitoefenen, ook als je niet de super bolleboos bent.

Toch worden net die jobs moeilijk ingevuld en heerst er paradoxaal genoeg een grote jeugdwerkloosheid. Daarom steunt en ontwikkelt de provincie tal van projecten om jongeren met deze jobmogelijkheden in contact te brengen.”

Zo bedacht de POM Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, het project ‘We Are Chemistry’.

“Hierbij presenteren chemische bedrijven zich op een laagdrempelige manier”, vertelt Ludwig Caluwé. “Zij richten onder meer lerarendagen en bedrijfsbezoeken in en hebben een website waarop alle informatie duidelijk en op een aantrekkelijke manier terug te vinden is.Diezelfde POM ontwikkelde ook de website Pienternet, boordevol nuttige en leuke weetjes voor jongeren.” “Het project ‘Jonge Haven’ is dan weer een samenwerking tussen stedelijke scholen en het Provinciaal Havencentrum Lillo. Dat is een initiatief om de jeugd bij haar studiekeuze in de richting van de haven te leiden en kennis te laten maken met de beroepskansen.

We ondersteunen ook Vlajo, de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen, bij haar project mini-ondernemingen. Studenten kruipen daarbij één schooljaar lang in de huid van een ondernemer en richten in groep een miniatuurbedrijf op. Een zelf gekozen product wordt gecommercialiseerd met inzet van personeel en startkapitaal. Zo doen zij heel wat praktijkgerichte ervaring op, die ze kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt.”

www.havencentrum.be
www.wearechemistry.be
www.pienternet.be