In de pers

20 April 2016

Made in Mechelen: Incubator voor kennisintensieve start-ups gelanceerd

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters, gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren hebben op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel incubator Darwin officieel geopend. In het gebouw kunnen pre-starters, starters en spin-offs terecht die actief zijn in IT, life en environmental sciences. Ze beschikken er over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimte, krijgen administratieve ondersteuning en kunnen een beroep doen op de kennis en expertise van UAntwerpen en een netwerk aan specialisten.

Incubator Darwin bestaat uit 1.500m² flexibele, bemeubelde kantoor- en laboruimtes en 900m² gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lunchcorner, vergaderruimtes en een auditorium. Starters kunnen daar terecht tegen een marktconforme prijs en met flexibele contracten. Aangezien de jonge ondernemers er een beroep kunnen doen op een netwerk van specialisten rond thema’s als fiscaliteit, subsidies, wetgeving, IP en HR, kunnen ze zich volledig op hun core business richten, en optimaal groeien en evolueren. Ook in de interactie tussen collega-ondernemers met verschillende achtergronden en ervaringen ligt een grote meerwaarde.

Ontwikkelaar van het terrein en drijvende kracht achter dit gebouw is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen. Met de inrichting van duurzame bedrijventerreinen rond strategische kennisclusters wil POM de regio economisch versterken. Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie en voorzitter POM Antwerpen: “De POM focust sterk op het aantrekken, ondersteunen en verankeren van bedrijvigheid. In de eerste plaats door voldoende ruimte te voorzien waar ondernemingen zich kunnen vestigen en in optimale omstandigheden kunnen groeien. Het voorbije decennium ontwikkelde POM Antwerpen op die manier 32 hectare op verschillende plekken in de provincie. Dat leidde tot de vestiging van 55 bedrijven die samen instaan voor zo’n 2.000 werknemers.”

Ondernemers die de incubator ontgroeid zijn, kunnen terecht in doorgroeigebouw Archimedes. Ze kunnen er grotere kantoorruimtes huren en een beroep doen op de faciliteiten van Darwin, maar hebben geen nood meer aan de operationele ondersteuning. Momenteel zijn 15 bedrijven op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen gevestigd. Is het tijd geworden om een eigen gebouw te betrekken? Dan kunnen ondernemers een kavel op de campus kiezen en hun gebouw neerzetten met ondersteuning door POM Antwerpen.