In de pers

18 April 2016

Made in Mechelen: Arwo Bouw NV bouwt sporthal Braxgata

Naast de velden van hockeyclub Braxgata in provinciaal recreatiedomein De Schorre zet Arwo Bouw NV uit Arendonk de komende maanden een nieuwe sporthal neer. Gedeputeerden Bruno Peeters en Ludwig Caluwé, burgemeester van Boom Jeroen Baert en voorzitter van Braxgata Erik Gysels hebben de plannen toegelicht en de symbolische eerste spadesteek gegeven. De nieuwe sporthal is volgens de aanwezigen op de plechtigheid een prachtig voorbeeld van een publiek-private samenwerking, waarbij de provincie Antwerpen de grond in pacht geeft aan Braxgata, dat op eigen kracht een nieuwe sporthal bouwt.

De provincie Antwerpen investeert niet in het project maar maakt dankzij een borgstelling mee het project mogelijk. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Sinds 2003 stelt de provincie Antwerpen gronden van De Schorre via erfpacht ter beschikking aan Braxgata Invest. De inplanting van de nieuwe sporthal komt deels op gronden die nog niet in erfpacht zaten, daarom is de erfpachtovereenkomst uitgebreid. De periode van de erfpacht werd verlengd tot eind 2045. Als erfpachtgever stellen we ons ook borg voor de lening die Braxgata Invest aangaat, waardoor zij aan gunstigere voorwaarden kunnen lenen.

De provincie staat borg voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro. Dit omvat zowel de bouw van de nieuwe sporthal (2,2 miljoen euro) als de herfinanciering van bestaande infrastructuur en de hockeyvelden. De nieuwe sporthal biedt Braxgata de topsportinfrastructuur die het nodig heeft voor de de verdere ontwikkeling van de club. Voorzitter Erik Gysels licht de plannen toe: “Onze club investeert zo’n 2,2 miljoen euro in dit project. De sporthal wordt 2500m² groot met plaats voor 500 toeschouwers. Met onder andere een professionele kine-ruimte, een fitnessruimte en drie basketbalterreinen is er plaats voor topsporters, maar ook voor recreatieve en G-sporters.
Gemeente Boom was al een tijdje op zoek naar partners voor de realisatie van een indoorsporthal. Burgemeester Jeroen Baert: “Dit project is een win-win voor iedereen. Dit dossier toont aan op welke manier lokale overheden in de toekomst nog mee kunnen genieten van zulke grootse projecten zonder de eigen begroting te bezwaren en de belastingbetaler daarvoor te laten opdraaien.

De werken zijn op 11 april gestart. Tegen 30 juni is de vloerplaat gelegd, is het metselwerk op het gelijkvloers klaar en zijn de binnenmuren en buitenwanden afgewerkt. In de zomer zal de sporthal al gebruikt worden als backstage en persruimte tijdens Tomorrowland. Op 1 augustus start de aanleg van de basketvloer en tegen 31 augustus zou de sporthal volledig afgewerkt zijn.