In de pers

31 October 2016

Made in Kempen/Mechelen/Antwerpen: 180.000 euro voor betere detailhandel

Het provinciebestuur heeft 180.000 euro vrijgemaakt voor een verdere ondersteuning van de detailhandel. Coaches moeten steden en gemeenten helpen een beleid op te zetten dat lokale ondernemers ten goede komt. De voorbije 2,5 jaar zetten 23 steden en gemeenten zo’n traject op.

“Nu lokale besturen met het nieuwe winkeldecreet meer zelf mogen beslissen, is de nood aan ondersteuning groter, want ze hebben vaak te weinig middelen en expertise”, zegt gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé. “We willen nu een versnelling hoger schakelen door extra coaching in de gemeente, strategisch commerciële plannen en impactanalyses.” Met het COach-OPeratie DetailHandel project wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale handelsverenigingen, Unizo, enz.

5 specialisten

Met het vijfkoppige team detailhandel hoopt de provincie einde 2017 met de helft van de steden en gemeenten een goed onderbouwd detailhandelsbeleid te hebben uitgetekend. De specialisten komen grotendeels uit de privé-sector en hebben ervaring in retail, statistiek, marketing en economisch beleid.

Alle steden en gemeenten kunnen impactanalyses laten uitvoeren om het effect te berekenen van nieuwe retailontwikkelingen op hun bestaand aanbod. Dat gebeurt met de nieuwe tool RetailCompass, een innovatie in samenwerking met de 5 Vlaamse provincies, gebaseerd op dezelfde software waarmee de grote ketens het klantenpotentieel voor nieuwe filialen berekenen. Zo krijgen lokale besturen zicht op de interne concurrentie tussen bijvoorbeeld handelskernen, shoppingcentra en baanwinkels.

Paul Huysmans - Leen De Moor - Edith Vervliet