In de pers

29 May 2013

Made in Kempen: Proefbedrijf Pluimveehouderij bouwt nieuwe pluimveestallen

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is gestart met de bouw van twee nieuwe pluimveestallen: één voor leghennen en één voor vleeskippen. De nieuwe stallen bevatten tal van innovaties die niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de milieuvriendelijkheid sterk verbeteren. Zo wordt er onder meer gewerkt met een nieuw ventilatieconcept dat de ammoniakemissie tot een minimum beperkt. Bij de leghennen worden drie verschillende huisvestings-systemen geïnstalleerd. “Als praktijkcentrum willen we oplossingen bieden op de vragen van morgen”, verklaart gedeputeerde Ludwig Caluwé de investering. “We zijn dan ook pionier bij de allernieuwste innovaties. Niemand heeft het ons al voor gedaan, niemand kan zeggen hoe het moet. Wat we hier doen is echt maatwerk.”

De capaciteit wordt uitgebreid met 43 000 extra kippen: 20 000 vleeskippen en 23 000 leghennen. “Deze capaciteitsverhoging creëert, samen met de talrijke innovaties, extra mogelijkheden voor breder een veelvuldiger onderzoek.” Met de bouw van de nieuwe stallen maakt het proefbedrijf zich klaar voor een nieuwe periode van baanbrekend onderzoek. De belangrijkste opdracht blijft het verzamelen van informatie voor de pluimveehouders zodat hun bedrijf op een financieel gezonde manier kan voldoen aan de maatschappelijke verwachtingen. Zo zijn er onderzoeken gepland naar een energiezuinigere klimaatregeling en een minimale ammoniakemissie.

De eerstesteenlegging van de nieuwe pluimveestallen valt samen met de twintigste verjaardag van het Proefbedrijf Pluimveehouderij. “De voorbije 20 jaar is het Proefbedrijf Pluimveehouderij uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd praktijkcentrum dat gekend is voor zijn vooruitstrevend onderzoek.” De nieuwe stallen worden in het voorjaar van 2014 in gebruik genomen. Ze komen er door een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en de pluimveesector.

Door Bart De bruyn