In de pers

14 February 2017

Made in Kempen: Gezocht glastuinbouwers die willen omschakelen

Het Antwerpse provinciebestuur is op zoek naar 10 glastuinbouwbedrijven die willen overschakelen naar een andere teelt. Het biedt hen een intensief begeleidingsprogramma aan. Doel is rendabele bedrijven te creëren, samen met het behoud en verduurzaming van de glastuinbouw in de provincie.

Bijna 50% van het Vlaamse serreareaal staat in de provincie Antwerpen. Meer nog: 60% van alle Vlaamse serregroenten worden gekweekt in onze provincie. Maar de sector maakt een flinke evolutie door.

“We zien dat bedrijven groter worden”, zegt gedeputeerde van Landbouw Ludwig Caluwé. “Tegelijker kan en wil niet elke glastuinbouwer investeren in grotere serres en nieuwe technologie. Als provincie willen we ervoor zorgen dat ook deze bedrijven blijven bestaan. We doen dit door nieuwe projecten op te starten en in te zetten op het behoud van kleinere serres. Soms is een omschakeling naar een andere teelt hiervoor noodzakelijk. Bij hun omschakeling kunnen glastuinbouwers rekenen op steun en kennis vanuit onze provincie.”

Intensieve begeleiding

Via het programma Mooi Glaslandschap biedt de provincie de mogelijkheid aan 10 glastuinders om zich intensief te laten begeleiding naar een succesvolle teeltomschakeling. Praktijkcentra van de provincie reiken hen kennis en data aan over nieuw teelten om samen op zoek te gaan naar de meest geschikte teelt voor het bedrijf.

Enkele glastuinbouwers schakelden al over zoals Roger Hermans uit Boechout die in de plaats van tomaten veldsla ging telen. Bij Paul Vercammen uit Lier groeien nu asperges op de plaats waar vroeger tomaten stonden. Geïnteresseerden melden zich via glastuinbouw@provincieantwerpen.be.

PAUL HUYSMANS