In de pers

12 September 2016

Made in Kempen: Bens hoopt over 1,5 jaar varkensvlees te kunnen leveren aan China

De voorbije week trok een economische missie onder impuls van Flanders Investment & Trade en met gedeputeerde Ludwig Caluwé naar China. De deelnemende bedrijven situeerden zich alle in de agro-industrie. Een van hen was Bens NV uit Westerlo, producent van varkensvlees. “We zijn al anderhalf jaar bezig met het verkrijgen van een vergunning om te kunnen exporteren naar China en verwachten die over nog eens anderhalf jaar te hebben”, zegt CEO Marcel Laeremans, die aan de missie deelnam. “Het is een processie van Echternach.”

Belangrijkste markt

“We proberen stap voor stap vorderingen te maken”, legt Laeremans uit. “Daarom gingen we mee met deze missie. China is vandaag de belangrijkste markt voor varkensvlees ter wereld. Traditioneel eten Chinezen zeer veel varkensvlees maar er is momenteel een geweldig tekort. De invoer van varkensvlees zal dit jaar verdubbelen tegenover 2015.”

Daar wil Bens uiteraard een graantje van meepikken, maar dat verloopt bijzonder moeizaam. “De Chinese overheid probeert de binnenlandse productie te beschermen maar het ontbreekt henzelf aan de knowhow, een leerproces dat zeker nog 15 jaar zal duren”, legt Marcel Laeremans uit. “We verwachten dit jaar nog zeker tweemaal naar China te moeten. Wil je een exportvergunning, dan moet je 4 tot 5 keer per jaar op bezoek. Van deze missie ben ik zeer tevreden. We hebben weer stappen in de goede richting gezet.”

79% van de productie bij Bens gaat nu al naar het buitenland en dat over de hele wereld. Over enkele jaren wil het bedrijf 20 tot 25% van zijn omzet realiseren in China. Momenteel investeert het ook in een nieuw slachthuis in Westerlo. “Op 5 december starten we op. In januari willen we volledig operationeel zijn”, aldus nog Marcel Laeremans.