In de pers

6 August 2013

JCI: Interview met Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen

Wat is de troef van Antwerpen?

Onze combinatie van historische rijkdom, savoir vivre, een aantrekkelijk winkellandschap,… Er zijn zo veel dingen die onze stad maken wat tot wat ze is.

Hoe steunt u jonge ondernemers in Antwerpen?

We ondersteunen hen via verscheidene wegen, maar niet rechtstreeks als dienst.

Zo zetten we o.a. projecten in scholen op poten zoals de welgekende “mini-ondernemingen” waar jongeren van 16 jaar in de huid van een ondernemer kruipen en zelf een onderneming ontwikkelen en leiden, dit met inzet van personeel en startkapitaal. Ook helpen we bij het maken van business-plannen, brengen we mensen samen,…

Ook initiatieven van verenigingen zoals JCI zijn belangrijk, er is altijd nood aan jonge mensen die initiatief durven nemen en kansen durven grijpen.

Éen van die concrete materies waar u zich vooral met bezighoudt is bio-based economy. De opkomst van bio-based economy kan, zo wordt gehoopt, veel problemen van de huidige economie oplossen en tegelijkertijd nieuwe economische mogelijkheden scheppen. Hoe ziet u de implementatie van bio-based economy in onze Antwerpse haven evolueren?

Onze haven is centraal voor de implementatie van bio-based economy aangezien er veel grondstoffen aangevoerd moeten worden. België is een land met weinig beschikbare oppervlakte, landbouwgronden kunnen niet afgestaan worden. Nevenproducten zijn echter wel als biomassa bruikbaar waardoor we toch een pionier kunnen worden inzake selectieve ophaling zoals GFT.

Hoe ziet u de toekomst van Antwerpen?

Vooral de chemische sector zal een transitie ondergaan in het kader van de opkomende bio-based economy. Om dit te kunnen realiseren zijn innovatie en mensen met een goede opleiding van cruciaal belang. De toekomst van Antwerpen ziet er goed uit: we zitten zowel nabij de kennisregio Eindhoven-Leuven-Aken als in de logistieke regio van de Vlaamse delta.
Het belangrijkste is dat de provincie terug financieel gezond is, wat een grote opdracht was. Nu besteden we vooral aandacht aan nieuwbouwprojecten die een beperkte voetoppervlakte hebben.

Werkt u graag op provinciaal niveau?

Zeker. In het Vlaamse parlement was er een grote verscheidenheid aan thema’s. Maar op provinciaal niveau kan je echt zelf iets realiseren. Je bent met iets concreet bezig, wat voldoening brengt.

Hebt u nog een boodschap die u wenst mee te geven aan alle jonge ondernemers en zelfstandigen?

De belangrijkste boodschap is: begin eraan en ga ervoor want al doende leer je!

Alexandra Boogers en Bénédicte Kortleven