In de pers

23 August 2013

Het Nieuwsblad: Groeiende vraag naar hoeve- en streekproducten

Er komt een stadsboerderij waarin de nadruk ligt op aankopen bij boeren en ondernemers die streekproducten aanbieden

Turnhout 'Koken met hoeve- en streekproducten' is een nieuw receptenboekje op basis van streekproducten. De stad Turnhout en de provincie zetten nog meer in op hoeve- en streekproducten.

De Klein Engelandhoeve zet in het kader van sociale economie al langer in op streekproducten. De Klein Engelandmand is een ideaal geschenk voor iedereen die van zijn eigen streek houdt en er trots op is.

Turnhout organiseerde met steun van de provincie Antwerpen een reeks van acht kookworkshops op Klein Engelandhoeve om het gebruik van hoeve- en streekproducten te promoten. De recepten zijn nu gebundeld in een receptenboekje.

Klein Engelandhoeve

'De verkoop en promotie van hoeve- en streekproducten bieden een meerwaarde voor het tewerkstellingsproject, voor lokale boeren en ondernemers die hoeve- en streekproducten op de markt brengen. De consument maakt zo kennis met de heerlijke producten die de streek te bieden heeft', zegt schepen Peter Segers (SP.A).

'Onder het logoLekkers met Streken promoten we hoeve- en streekproducten uit onze provincie. We geloven in de kookworkshops op Klein Engelandhoeve omdat ze tonen hoe we deze producten in het dagelijkse leven kunnen gebruiken', zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V).

De stad Turnhout koos voor de organisatie van kookworkshops de Klein Engelandhoeve. Dankzij de financiële steun van de provincie konden die laagdrempelig aangeboden worden. Er waren acht workshops, waarvan twee voor kinderen en twee voor kansarmen. De workshops werden begeleid door koks uit de buurt: Christine Roelofs en Dave Laermans.

Ontbijt met hoeve- en streekproducten

De recepten zijn nu ook gebundeld in de receptenboekje 'Koken met hoeve-en streekproducten', dat is verkrijgbaar bij de Klein Engelandhoeve.

De stad Turnhout zet nog meer in op de promotie en verkoop van hoeve- en streekproducten.

Binnenkort biedt de Klein Engelandhoeve eens per maand 'ontbijt met hoeve- en streekproducten.'

'We zijn ook volop bezig met de voorbereidingen voor de uitbating van de stadsboerderij', zegt schepen Segers. 'Ook hier ligt de nadruk op aankopen bij lokale boeren en ondernemers die streekproducten aanbieden.'

Via het Europees project Pure Hubs zullen de komende maanden ook initiatieven genomen worden om lokale landbouwers meer in de kijker te zetten. (wlt)

www.kleinengelandhoeve.be/

© 2013 Corelio