In de pers

30 August 2013

Het Nieuwsblad en De Standaard: Honderden stoelen, kasten en tafels voor prikje te koop

We moeten onze horizon verruimen en dit vaker proberen organiseren

Er valt nu zaterdag heel wat op de kop te tikken bij een uitverkoop in het Antwerpse provinciehuis. Geen exclusieve designstukken, maar wel handig kantoor- en zitmeubilair dat in prima staat is. De opbrengst gaat naar de vzw Kringwinkel. 'We zitten bijna aan het plafond van wat we ophalen bij particulieren. We moeten dus onze horizon verruimen.'

Het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei gaat zijn laatste weken in. Op 16 september krijgt de sloper de sleutel in handen en gaat alles tegen de vlakte. Maar tegen dan moet het gebouw wel leeg zijn.

De gemiddelde werkplek in het tijdelijke gebouw aan De Singel bedraagt nog slechts 11 vierkante meter. Door die ruimtebesparing konden veel meubels niet mee verhuizen. Dat probleem lost de Kringwinkel komende zaterdag op. Nadat het personeel al een koopjesronde kreeg, en veel materiaal werd verdeeld onder andere provinciale diensten, verkopen ze de honderden kasten, stoelen, ladenblokken en tafels die er nog staan.

Het gaat om kantoormateriaal, maar wel goedkoop, zoals ergonomische bureaustoelen aan 10 euro. Nieuw kosten die gemakkelijk 300 euro. In een zaaltje zijn er ietwat speciale stoelen en tafeltjes te vinden.

'Het meest exclusieve is een tafel waar echte zeefossielen in verwerkt zijn en die in de Koninklijke Suite in het provinciehuis stond. Er is al 1.500 euro voor geboden', zegt Frank Binnenmans van de Kringwinkel. 'Door de expert die aangesteld was om de meest kostbare stukken op te lijsten. Wij hadden de tafel zelf op 300 euro geschat.'

De expert heeft een aparte lijst opgemaakt van de echt dure lusters, salons, schilderijen die later via een openbare aanbesteding verkocht worden.

'De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel', zegt verantwoordelijke gedeputeerde Ludwig Caluwé. 'Die van deze verkoop gaat naar de Kringwinkel, dat niet alleen gebruikte spullen verkoopt, maar ook een sociaal tewerkstellingsproject is.'

Voor de vzw is het de eerste keer dat ze gebruikt meubilair van een overheid verkopen.

Plafond bereikt

'We halen momenteel 12 kilogram huisraad op bij particulieren. Een studie leert dat 14 kilogram het plafond is. We moeten dus onze horizon verruimen en dit vaker proberen organiseren', zegt Binnenmans.

Nu zaterdag verwachten ze minstens 250 kooplustigen. Met een speciaal systeem met stickers en routes willen ze een eventuele stormloop in goede banen leiden. 'Er zijn karretjes beschikbaar, maar iedereen moet voor eigen transport zorgen.'

Tussen 12 en 14 uur geldt er een korting van 10 procent op al de aangeboden stukken in het provinciehuis, tussen 14 en 16 uur loopt de korting op tot 25 procent. Einde om 16 uur.

Saskia Castelyns
© 2013 Corelio