In de pers

27 July 2017

Het Laatste Nieuws: Provinciehuis bereikt hoogste punt

De provincie gaat dan toch geen deel van zijn nieuw provinciehuis verhuren. De nieuwbouw die ondertussen halfweg is, zal volledig ingepalmd worden door de ambtenaren zelf. "Ondanks de afslanking blijven er heel wat bevoegdheden bij de provincie en we verhuizen ook een aantal diensten naar Harmonie," klinkt het.

De bouwvakkers van het nieuwe provinciehuis hebben zopas de hoogste verdieping bereikt. Het gebouw zal met zijn 57,7 meter mee de skyline van Antwerpen kleuren, ook dankzij de aparte draai en de bijzondere driehoeks-ramen. Binnenkort wordt ook de buitenkant nog bekleed met glasmozaïek. Zo'n 9,7 miljoen pastilles, alstublieft. Het hele project kost meer dan 85 miljoen euro. Op 4 augustus wordt nog het dak gelegd. Sinds de regering besliste om de provincies af te slanken, kwam er heel wat kritiek op het prijskaartje. Het zou te groot zijn en deels verhuurd worden als kantoorruimte of zelfs dienen als kinderopvang. Dat lijkt nu niet meer nodig.

Vol huis

"We gaan goed vol zitten, dat is zeker. Enkele diensten die nu verspreid zitten over de stad, zullen mee verhuizen. Onder andere onze dienst financiën die nu nog met sport in de Boomgaardstraat zit, zal naar het nieuwe provinciehuis komen. En ook POM Antwerpen (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) die nu nog in de Lange Lozannastraat zit, komt naar hier. Het is ook zo dat de departementen die wegvloeien, niet helemaal geknipt worden, vaak blijven er enkele takken toch nog onder de provinciale bevoegdheid. Die mensen blijven dus aan", zegt woordvoerder Bart De Bruyn voor deputé Ludwig Caluwé. "En dan zullen we nog enkele plekken gebruiken voor flexwerkers om ook thuiswerk toe te laten. Dus we zullen geen plaats over hebben om te verhuren."

Naast alle ambtenaren van de provincie is er ook een congresgebouw. Daar is plaats voor een auditorium en raadzaal maar er staan ook polyvalente zalen ter beschikking. De werken van de mastodont zitten ook op schema. Afgelopen jaar werd er maar liefst één verdieping per maand opgeleverd. De arbeiders werken nu ook tijdens het bouwverlof door aan het miljoenenproject om slechtweer-dagen te compenseren. De bekabelingswerken binnenin zijn dan ook al kunnen starten. "Dit jaar nog start ook de aanleg van de buitenruimte en het park. Tegen het najaar van 2018 zal de verhuis worden ingezet. Het is tegen dan dat de nieuwe deputatie zijn intrek zal nemen." Het opvallende gebouw werd ontworpen door Xaveer de Geyter.

NINA BERNAERTS