In de pers

12 February 2019

Het Laatste Nieuws: Klassen recycleren plastics in pop-up Plastic Lab

De leerlingen van het Lucerna-college in Merksem mochten vandaag als eerste aan de slag in het pop-up Plastic Labo van de Antwerpse haven. In dat mobiel labo vol hightech experimenten maken leerlingen nog tot 22 februari kennis met de wereld van plasticrecyclage en kunststofverwerking.

Elf zesdejaars Handel van het Lucerna-college richtten vorig jaar al een mini-onderneming op rond plastic recyclage onder de noemer ‘A Plastic Free School’. Ze moedigen mede-leerlingen ook aan om geen plastic mee te nemen naar school. “Als er toch plastic op school belandt, gaan zijn al het polystyreen of ‘PS6’ afval inzamelen, plastic dat gebruikt wordt in onder meer drankdopjes, yoghurtpotjes en kleerhangers. Daarna wordt dit vermalen en gesmolten tot nieuwe gebruiksvoorwerpen van plastic”, zegt begeleider Christof De Vaal. “In het labo leren ze hoe dit proces op een industriële manier gebeurt.”

Voorheen maakten de meisjes al gebruik van een ‘selfmade’ plastic labo in de garage van de school, maar in de omgeving van het Plastic Lab kunnen ze in een veilige omgeving ook kennismaken met alle procédés die bij plasticrecyclage in de industrie komen kijken. De deelnemende klassen krijgen ook begeleiding van een techniekcoach van PlasticIQ.

Frisbees

De voorwerpen die de meisjes maken, zoals frisbees, schaaltjes en maskers, zullen binnen twee weken verkocht worden in het Wijnegem Shopping Center. De mini-onderneming hield al twee keer een verkoopsdag op school en in het shopping center van Kapellen, toen waren alle voorwerpen in een mum van tijd uitverkocht.

Het Plastic Lab aan het Havencentrum is een initiatief van PlasticIQ, een leerplatform van plasticverwerkende en -producerende bedrijven. Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie, ziet in dit initiatief een dubbel voordeel: “De volgende dagen komen 5 scholen naar het pop-up Plastic Lab aan het Havencentrum. In deze boeiende omgeving maken ze niet alleen kennis met een zeer toekomstgerichte bedrijfstak die volop werkgelegenheid biedt, het bezoek draagt ook bij tot het milieubewustzijn van deze jongeren en laat zien hoe ook vanuit de industrie volop naar oplossingen wordt gezocht.”

MEER OVER