In de pers

Vragen voor Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, Rudy Demotte

30 April 2014

Het Laatste Nieuws: Gemeenten slaan handen in elkaar om detailhandel te versterken

Herentals, Grobbendonk en Herenthout bundelen samen met de provincie Antwerpen hun krachten om de detailhandel in hun gemeenten te versterken. Deze drie gemeenten zijn de eerste die de expertise van een provinciale detailhandelscoach inhuren om de krachtlijnen voor de detailhandel mee uit te tekenen. Tien weken gelden startte coach Ben Op de Beeck met het bestuderen van het handelsapparaat van de drie gemeenten.

Ondertussen maakte hij een sterkte en zwakte analyse van de huidige detailhandelssituatie en schreef hij een visie voor de toekomst uit die vertrekt vanuit de eigen sterkte van de gemeente. Zo blijft Herentals bijvoorbeeld opvallend sterk in de branche kleding en mode en in de branche wonen, ondanks de concurrentie in de regio en kwamen er in Grobbendonk en Herenthout het afgelopen jaar handelszaken bij.

"Het is nu van cruciaal belang dat deze gemeenten een toekomstvisie over hun detailhandel ontwikkelen en van daaruit gerichte acties ondernemen. Het moeten duurzame acties zijn die rekening houden met andere beleidsdomeinen én met de handelaars en de klanten van morgen", zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, bevoegd voor Economie (CD&V).

De komende weken en maanden zullen de drie gemeentebesturen samenkomen met de detailhandelcoach om de mogelijkheden te bekijken. Een eerste actie zal zijn om de leegstand aan te pakken. "Zo zullen we de eigenaars van alle leegstaande panden in onze gemeente samenbrengen om hen toe te lichten. Zo zullen we hen onder meer informeren over hoe ze hun leegstaand pand in waarde kunnen behouden en wat ze kunnen doen om jonge ondernemers aan te trekken", zegt Herentalse schepen van Economie Jan Michielsen (CD&V). (JOBG)

© 2014 De Persgroep Publishing