In de pers

4 March 2015

Het Laatste Nieuws: Eén op drie werknemers haven komt uit Antwerpen

De Antwerpse haven is voor de stad met stip de belangrijkste bron van tewerkstelling. Van de 55.515 personen die in het havengebied aan de slag zijn, komt één op drie uit de stad zelf. 38,3 procent woont in de andere Antwerpse randgemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat gisteren werd voorgesteld.

In 2013 berekende de Nationale Bank van België dat de haven 61.873 jobs meebrengt. Deze studie ging dieper in op de directe tewerkstelling van 55.515 personen in de bedrijven die gevestigd zijn in het havengebied zelf. Op vraag van de provincie Antwerpen, het Havenbedrijf en het Havencentrum zochten de onderzoekers uit van waar al die werknemers afkomstig zijn.

Professor Theo Notteboom stelde de resultaten gisteren voor. Alle zeventig gemeenten van de provincie Antwerpen werden onder de loep genomen en ingedeeld in de drie regio’s: Antwerpen, Mechelen en Kempen. Daarnaast zijn ook acht gemeenten uit het Waasland mee onderzocht. Een derde van het personeel komt uit de stad zelf. De rest voornamelijk uit de randgemeenten. Stabroek is dé havengemeente bij uitstek. 32 procent van de werkende bevolking is in het havengebied aan de slag. Daarna volgen Beveren (24 procent), Kapellen (23 procent) en Zwijndrecht (21 procent).

Hoge leeftijd

Er werd bij het onderzoek niet alleen gekeken naar de woonplaats, maar ook naar de leeftijd. Opvallend is dat de groep dokwerkers het grootst aantal oudere werknemers heeft in de leeftijdscategorie 50-65 jaar. “Dit zorgt voor heel wat ervaring, maar kan tegelijk een gevaar betekenen als dit niet op tijd gecompenseerd wordt door een instroom van nieuwe en jongere werknemers”, klinkt het bij de onderzoekers.

Tot slot berekenden de onderzoekers ook de invloed van de haven van Antwerpen op de inkomsten van gemeentebesturen. Voor alle zeventig gemeenten samen wordt dit geschat op 48,8 miljoen euro die via de aanvullende personenbelastingen binnenvloeit. Dat is 880 euro per werknemer. “Deze studie toont duidelijk aan dat de haven niet alleen belangrijk is voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen,” stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé vast. “Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. Zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven.”

De volledige studie en de fiches per gemeenten zijn ook te raadplegen op de website www.havencentrum.be. (PKM)