In de pers

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Gilbert Bossuyt

28 January 2014

Gazet van Antwerpen: Studie legt winkelgedrag van Antwerpenaar bloot

In zijn shopgedrag gaat de Antwerpenaar zo'n 500.000 maal per jaar vreemd in Nederland. Hij koopt er voornamelijk periodieke goederen, zoals kleding, schoenen en juwelen, en uitzonderlijke goederen, zoals meubels, keukenapparatuur en geluids- en beeldelektronica.

In 18 grensgemeenten in de provincie, waaronder de stad Antwerpen, onderzocht studiebureau IDEA Consult in opdracht van de provincie Antwerpen het koopgedrag van de inwoners in Nederland.

"We streven naar een goede mix van winkels, horeca en dienstverlening in de eigen regio", zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie.

"Dat is pas mogelijk wanneer we een beeld hebben van de koopstromen in onze provincie."

Bij de studie werden 3000 huishoudens telefonisch bevraagd. Uit de resultaten blijkt dat de inwoners van de 18 grensgemeenten jaarlijks 1,5 miljoen keer - of in twee procent van de gevallen - in Nederland winkelen.

Roosendaal en Breda

Met 500.000 grensoverschrijdende bezoeken zijn de inwoners van de stad Antwerpen wel veruit koploper.

Zij shoppen bij uitstek in Roosendaal en Breda.

Welbepaalde productcategorieën geven aanleiding tot een koopvlucht naar Nederland. "In het bijzonder periodieke goederen, zoals kleding, schoenen en juwelen, en uitzonderlijke goederen, zoals meubels, huishoudtoestellen en geluids- en beeldelektronica gaan veelvuldig over de grens", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé nog.