In de pers

15 January 2015

Gazet van Antwerpen: Steeds meer leegstaande panden in de regio

Provincie Antwerpen stelt resultaten onderzoek detailhandel voor. Tijdens de voorstelling van een groot onderzoek naar de detailhandel in de provincie Antwerpen zijn enkele opmerkelijke resultaten in het arrondissement Mechelen naar boven gekomen.

Algemene vaststelling is dat er meer en meer detailhandels verdwijnen uit de dorpskernen. “Die winkels kiezen voor grotere winkelcentra zoals shoppingcentra, winkelboulevards en winkelterreinen aan de rand van steden”, zegt Ludwig Caluwe (CD&V), die gedeputeerde van Economie in de provincie Antwerpen is. “Dat is iets wat we zo veel mogelijk moeten voorkomen. Detailhandel in de dorpskernen blijft heel belangrijk. Anderzijds zien we wel dat bepaalde winkelketens de omgekeerde beweging maken en zich in de dorpskernen vestigen. We stellen vast dat heel wat jongeren bijvoorbeeld in de dorpskernen blijven winkelen en verplaatsingen met de fiets maken.”

Uit een groot onderzoek zijn enkele opvallende vaststellingen te doen voor het arrondissement Mechelen. “We zien een eerder jong publiek zich vestigen in de regio Hemiksem, Niel, Boom, Willebroek en richting Mechelen”, klinkt het. “Andere vaststelling is dan weer dat Bonheiden bij de meest welvarende gemeenten van de provincie zit. Die gemeente staat op de derde plaats, na Hove en Schilde.”

Koopstromen

Onderzoekers hebben ook de koopstromen in de provincie onderzocht en daaruit blijkt dat Mechelen na Antwerpen de belangrijkste stad is die mensen van buiten de stad aantrekken. Ook Heist-op-den-Berg scoort heel goed en staat in de top vijf. In de gemeenten Sint-Amands en Bonheiden wordt er dan weer minder

Gewinkeld door niet-inwoners

Wie op zoek gaat naar uitzonderlijke goederen die niet elke dag worden aangeschaft, doet dat vooral in Mechelen, Lier en Heistop- den-Berg. Sint-Amands, Duffel en Bonheiden scoren in dit onderzoek vrij slecht. “Een verklaring kan zijn dat bepaalde zaken niet te koop zijn in die gemeente of dat men voor die aankopen liever in een aanpalende gemeente of stad gaat kopen.

Leegstand verviervoudigd

Opvallend is ook dat de leegstand sinds 2008 in sommige gemeenten opvallend gestegen is.
Sommige Antwerpse gemeenten noteerden in enkele jaren tijd zelfs een verviervoudiging van de leegstaande winkels. Ook in de regio rond Mechelen werd er een opvallende stijging van de leegstand vastgesteld.

In Puurs steeg het aantal van vijf leegstaande commerciële panden in 2008 naar 22 in 2013. Dat cijfer zakte vorig jaar wel naar vijftien en ondertussen is ook het Dorpshart in volle bloei. In Duffel steeg het van drie naar elf op vijf jaar tijd. In Mechelen steeg het aantal leegstaande handelszaken van 132 in 2008 naar 159 vorig jaar, in Bornem was er een stijging van 11 naar 25.

THEO DERKINDEREN