In de pers

3 March 2015

Gazet van Antwerpen: Stabroek leeft grotendeels van de haven

Uit een studie van de Provincie blijkt dat Stabroek de havengemeente bij uitstek is. De studie maakt een analyse per gemeente en presenteert die in een overzichtelijke fiche.

“De provincie wil op het vlak van economie de Antwerpse steden en gemeenten ondersteunen”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “Met deze studie bezorgen we hen cijfermateriaal over de impact van de haven op de tewerkstelling in hun gemeenten.”

” De gemeente Stabroek heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven nl. 32% van de totale tewerkstelling. Daarna volgen Beveren (24%), Kapellen (23%) en Zwijndrecht (21%). Zeven gemeenten zitten nog net boven de 15 % nl. Schoten, Brasschaat, Kalmthout, Sint-Gillis-Waas, Brecht, Kruibeke en Essen. De stad Antwerpen zelf volgt op de 14de plaats met 12,39%.

Het aandeel van tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven. Ook hier geeft de studie een mooi overzicht. Afwijkende gemeenten zijn hier: Retie, Turnhout, Waasmunster, Rijkevorsel en Brecht.