In de pers

8 March 2013

Gazet van Antwerpen: Recyclage van jeans mag naar finale van miniondernemingen

Zes miniondernemingen streden gisteren tijdens de provinciale finale in het Provinciehuis om de jury te overtuigen van hun product.

Minionderneming R.Jeans van het Boomse Atheneum bemachtigde een plaats voor de nationale finale én 250 euro.

De Vlajo-miniondernemingen zijn kleine bedrijfjes, opgericht door leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van het ondernemen, zoals aandelen verkopen, reclame maken voor het product, de boekhouding bijhouden en ook produceren en verkopen.
Dit jaar waren er 141 miniondernemingen die deelnamen. De laatste zes moesten in de provinciale finale het beste van zichzelf tonen.

Winnaars waren de elf leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Boom voor hun ecologisch concept, R.Jeans. Ze zamelen oude jeans in om er dan opnieuw gebruiksvoorwerpen van te maken. Dat gaat van pennenzakken of geurzakjes over handtassen en portemonnees tot tochtrollen. De leerlingen maakten alles zelf. "Sinds september zijn we tijdens onze middagpauzes aan het naaien en het stikken", legt gedelegeerd bestuurder Kjenshy Verhoeven (17) uit.

Provinciaal gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé hoopt dat leerlingen zo de smaak te pakken krijgen om later zelf te ondernemen."Vlaanderen heeft meer ondernemers nodig", zegt hij.