In de pers

Vragen voor de Eerste-Minister Guy Verhofstadt

16 September 2014

Gazet van Antwerpen: Nieuwe provinciehuis zal te groot zijn

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis zal vermoedelijk te groot zijn. De Vlaamse regering plant om een aantal bevoegdheden over te nemen van de provincies, maar de plannen voor de bouw van het nieuwe provinciehuis waren al eerder gemaakt. Dat meldt ATV.

Het voormalige provinciehuis aan de Elisabethlei is helemaal afgebroken. Over twee weken wordt op dezelfde plek begonnen aan de bouw van het nieuwe gebouw. De plannen werden gemaakt nog voor de Vlaamse regering besliste om de provincie af te slanken. Er zullen dus minder mensen in werken dan eerst gedacht.

“We gaan dit project wel doorzetten”, zegt CD&V-gedeputeerde Ludwig De Caluwé. “Dit project heeft al 18 miljoen euro gekost. Als we nu terug helemaal vanaf nul beginnen heeft dat geld voor de gemeenschap niets opgeleverd.”

Als de plannen van de nieuwe Vlaamse regering worden doorgevoerd zullen de persoonsgebonden aangelegenheden overgedragen worden aan de regionale overheid. In dat geval zouden een 100-tal werknemers van de provincie overstappen naar Vlaanderen. Daardoor zou er eigenlijk een verdieping teveel zijn in het nieuwe provinciehuis. Die verdieping zou eventueel wel verhuurd kunnen worden.

Het nieuwe provinciehuis komt op dezelfde locatie als het oude aan het Harmoniepark in Antwerpen. Dat oude gebouw was volgens het bestuur hopeloos verouderd en werd de voorbije maanden afgebroken. De nieuwbouw, naar een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects, moet een pak compacter en efficiënter worden. Het provinciehuis zal nog 14 verdiepingen tellen en bijna energieneutraal zijn. Bouwconsortium Democo-Denys start begin oktober met de werkzaamheden, eind 2017 moeten de provinciale diensten er hun intrek kunnen nemen. In tussentijd zitten die over verschillende panden verspreid over de stad.

Het gaat om een investering van 82 miljoen euro. Het gebouw zal plaats kunnen bieden aan 860 ambtenaren.