In de pers

27 February 2016

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Provinciehuis nu al 420.000 euro duurder

De werkzaamheden aan het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei hebben al zeven maanden vertraging opgelopen. Het project kost ook al bijna een half miljoen euro meer dan verwacht.

Dat blijkt uit het antwoord op de schriftelijke vraag van provincieraadslid Jan Claessen (Vlaams Belang) aan gedeputeerde Ludwig Caluwé.

“Ze zijn nog maar net boven de grond bezig, en er zijn al zeven maanden vertraging”, merkt Claessen op. “Dat is onmogelijk in te halen. En we hebben zelfs geen echte winter gehad. Onbegrijpelijk. We zijn nooit voorstander geweest van dit nieuwe gebouw, gewoon al door de enorme investering. Nu blijken de kosten nog maar eens op te lopen. De deputatie zit duidelijk met een probleem. We zullen dit dossier dan ook grondig blijven opvolgen.”

Gedeputeerde Ludwig Caluwé nuanceert. “De bouw van het nieuwe provinciehuis loopt inderdaad niet op schema. Maar dat is op zich niet zo uitzonderlijk. Het is dan ook een erg complex project.”

Miscommunicatie

“Er is ook wat miscommunicatie geweest tussen de aannemer en onderaannemers bij de funderingen. En als je het globale plaatje bekijkt, dan zijn die zeven maanden maar 15% van de totale duurtijd van het project, van afbraak tot oplevering. We proberen natuurlijk om die verloren tijd ook in te halen. En ook de extra kosten zijn binnen de perken. Het gaat over nog geen half miljoen euro op een totaalinvestering van 80 miljoen. We maken ons geen zorgen.”
Volgens de oorspronkelijke planning zou het nieuwe provinciehuis midden 2017 klaar moeten zijn. De kans dat die deadline wordt gehaald, is dus bijzonder klein. (jas)