In de pers

25 May 2019

Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad: Haven nagebouwd in 35.000 legoblokjes

In het Havencentrum is vrijdag de Lego Haven Studio voorgesteld. Scholieren worden uitgedaagd om een containerterminal in legoblokjes te automatiseren en leren zo de flow van de haven beter kennen.

Havenkranen, straddle carriers, reach stackers, vrachtwagens, containers,... Alles wat een containerterminal in de Antwerpse haven draaiende houdt, is nagebouwd met 35.000 legoblokjes in het Havencentrum van de provincie Antwerpen, in de Scheldelaan. De robots van de legohaven zijn uitgerust met sensoren en vormen elk een schakel in de logistieke flow van een containerterminal.

De dokwerkers met dienst zijn leerlingen van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs, zoals Simon Van Aert (13) van het PTS in Boom. Hij is een van de jongeren die de nieuwe installatie mocht uitproberen. “Wij programmeren hoe de robots moeten rijden en werken”, vertelt Simon. “En daarvoor moeten we samenwerken, want alle voertuigen moeten op elkaar afgestemd zijn. Het is leuk om hier aan te werken en eens je ermee weg bent, valt het echt goed mee, hoor. En zo zien we eens hoe het in de haven juist in zijn werk gaat.”

En daar is het in het Havencentrum allemaal om te doen. Scholieren kennis laten maken met de haven, op een interactieve manier, én hen tegelijkertijd de vaardigheden van de 21ste eeuw bijbrengen. “Een studie van de Universiteit Antwerpen over de toekomst van de arbeidsmarkt maakt duidelijk hoe belangrijk digitale en andere vaardigheden, zoals probleemoplossend denken en werken in team, zijn. Dat heeft ons er ook toe gebracht om hiermee aan de slag te gaan”, zegt Rudi De Meyer, directeur van het Havencentrum. “We zien onszelf als een educatief expertisecentrum dat bruggen bouwt tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs.

“Dit is een toegankelijke STEM-activiteit die perfect aansluit bij de missie van het Havencentrum”, vult gedeputeerde Ludwig Caluwé aan, voorzitter van het Havencentrum. “Dat is jongeren enthousiast maken voor de haven en ze zin doen krijgen om er later aan het werk te gaan.”

Workshop

Of de legohaven ook slaagt in die missie? “Ik zie dat wel zitten, een job in de haven”, zegt Kato Van Hoye (14) van het GTI Beveren. “Niet tussen de containers, maar achter de schermen alles in goede banen leiden, lijkt me wel iets.”

De provincie Antwerpen investeert 200.000 euro in de Lego Haven Studio. Scholen kunnen nu al een workshop in de nieuwe studio boeken voor volgend jaar. De halve dag in de studio kan ook uitgebreid worden met een havenbezoek.

Havencentrum, Scheldelaan 444, Lillo

Jan Stassijns